BiH
175

Prva grupa hadžija iz Medine jutros krenula za Mekku

FENA
Hadžije iz Bosne i Hercegovine su dobro, a i zdravstveno stanje im je bolje nego što je to bilo s hadžijama prošlih godina. Svaku noć se organiziraju prigodna predavanja - kazao je za Fenu muderis Nezim ef. Halilović, direktor Ureda za hadž i umru u BiH, koji je i ove godine najodgovornija osoba za organizaciju hadža.

Kaže da među hadžijama od jutros vlada veliko uzbuđenje. Nakon gotovo sedmodnevnog boravka u Medini, jedna grupa hadžija, njih 600, jutros su obukli svoje bijele ihrame, te nakon smještaja po autobusima u 10 sati krenuli na put prema Mekki.

Na putu će hadžije zastati na mikatu (granici) u Zul-Hulejfi , koja je udaljena šest kilometara od Medine, malo će odmoriti, klanjati dva rekata, te donijeti nijet za umru.

Prilikom dolaska u Mekku hadžije će se najprije smjestiti u hotelu s pet zvjezdica "Meridien" koji je udaljen 1.700 metara od K'abe, odmoriti a potom obaviti umranski tavaf oko K'abe, klanjat će dva rekata iza Mekami Ibrahima, obaviti saj - trčanje između Safe i Merve, odrezati kosu a nakon toga je vjernik slobodan, skida ihrame.

Komentirajući dešavanja u Mekki kada je u rušenju krana poginulo više od 100 ljudi, a više od 200 ih je povrijeđeno, Halilović kaže da prilikom odlaska na hadž čovjek se halali, oprašta, sa svojom porodicom, „čovjek mora biti spreman fizički, da ima poravnate račune sa svima, porodicom, komšijama, familijom, prijateljima, kolegama“.

Ove godine hadž obavlja 1.411 vjernik iz BiH, a hadžije prati 35 iskusnih vodiča. Za njihovo zdravstveno stanje brine tim od 10 ljekara i četiri medicinska tehničara koje predvodi specijalista neurohirurgije dr. Merim Omerhodžić.

Omerhodžić je dobrim ocijenio zdravstveno stanje hadžija.

"Nema većih intervencija, sve je uobičajeno. Imamo pacijente s visokim pritiskom, mala temperatura, neki osjete malo grebanje u grlu. Sve smo hadžije pregledali, stanje je dobro i za period boravka sve je regularno", kazao je za Fenu dr. Omerhodžić .

S Ministarstvom hadža u Kraljevini Saudijskoj Arabiji već ranije dogovoreni su termini polaska, odlaska, dolaska, ne samo hadžija iz BiH nego iz čitavog svijeta.

Sutra će iz Medine za Mekku krenuti druga grupa bh. hadžija.