BiH
68

Prva "Bosanska tržnica" na Dobrinji bit će otvorena 1. oktobra

FENA
Svečano otvorenje prve "Bosanske tržnice", koja se nalazi na Dobrinji, bit će upriličeno 1. oktobra.

Polovinom septembra načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić potpisao je ugovore sa devet budućih korisnika poslovnih prostorija, čiji će se proizvodi od ove jeseni naći na policama ove tržnice.

U tržnici će svoje proizvode plasirati šest zadruga, uglavnom iz povratničkih mjesta od sjeverne (Posavine) do istočne Bosne (cijelo Podrinje) i Hercegovine, zatim povratnička firma Ribarstvo Slap iz Žepe, kao i dvije novogradske firme koje su poznate po domaćoj proizvodnji "Klas" i "Brojler".

-Jedan od projekata koji smo najavili programom "Pokrenimo Novi Grad zajedno je Bosanska tržnica. Ovo je prva koju ćemo otvoriti na prostoru općine Novi Grad. Radi se o jednom novom konceptu koji smo predložili, a to je mogućnost da domaći proizvođači prehrambenih proizvoda dobiju priliku da u Sarajevu ponude tržištu svoje proizvode. To je jako važno zbog kvalitete hrane iz domaće proizvodnje koja nije genetski modifikovana i zagađena pesticidima. Hrana je izuzetno važna za zdravlje, a za naše stanovništvo to ima veliki značaj - kazao je Agenciji Fena načelnik Efendić.

On ističe da je ova tržnica prevashodno namijenjena stanovnicima Dobrinje, ali i drugim građanima koji imaju interes za kupovinom domaćih proizvoda.

Efendić je dodao da je s druge strane, cilj otvaranja "Bosanske tržnice" da se ekonomski pomogne, prije svega povratnička populacija koja je ekonomski najviše ugrožena, ali pruži prilika i drugima.

Općina Novi Grad je u prošloj i ovoj godini u adaptaciju ovog prostora koji je bio potpuno devastiran uložila oko 200.000 KM.

-Dobili smo jednu lijepu cjelinu sa motivima bosanskog ćilima, na podu između poslovnih prostora. Ovo je jedan novi i kvalitetan sadržaj za naše stanovnike. Ukoliko interes građana bude na očekivanom nivou, Općina će nastaviti izgradnju bosanskih tržnica i na drugim lokacijama, prije svega na Alipašinom Polju i Otoci. Poslovni prostori dati su na korištenje po simboličnoj cijeni zakupnine, kako bi na taj način smanjili rizik zadrugama i firmama sa kojima sarađujemo - kaže načelnik Efendić.

U "Bosanskoj tržnici" svoje proizvode će ponuditi poljoprivredne zadruge "Voćar - Promet" Zvornik, "Agrofood" Konjević Polje - Bratunac, "Eko life" - Stolac, "Više - Grad" - Višegrad, opšte poljoprivredne zadruge "Tarevci" - Modriča i "3E" Skelani - Srebrenica, te firme "Slap" Žepa - Rogatica, "Brojler" - Sarajevo i "Klas"- Sarajevo.

"Bosanska tržnica" nalazi se na adresi Trg djece Dobrinje bb.