Strpljivost i snaga
948

Prva bitka u historiji islama: U Carevoj džamiji obilježen Lejletu-l- Bedr

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Muslimani su večeras, 17. noći ramazana, obilježili Lejletu-l- Bedr, Noć bitke na Bedru, događaj koji je promijenio tokove svjetske historije. U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo u Carevoj džamiji je upriličen prigodan program.

Naime, 17. ramazana 624. godine na brdu Bedr, blizu grada Medine, dogodila se prva bitka u historiji islama. Tada su muslimanski neprijatelji imali oko 900 boraca, a muslimana je bilo oko 300. Muhammed a.s. i ashabi su potvrdili i dokazali koliku snagu, hrabrost, odlučnost i strpljivost daje islam. Stoga je ovaj događaj još poznat kao 'Bedr el-kubra' (Veliki Bedr).

U skladu s tradicijom, ova noć se obilježava prigodnim programima u džematima širom Bosne i Hercegovine.

"Bedr je svjedočanstvo čovjekovih izazova i poteškoća kroz prostor kojim hodi jer život jest jednako problem, život jest jednako izazov, život je i patnja, a Lejletu-l-Kadr je svjetlo radosti, nada i Božija milost. Primarna zadaća ljudske zajednice, džemata, jeste čuvanje Bedra i čuvanje vjere, a noć Lejletu-l-Kadra Božija milost za sve ljude. Vjera je refleksija Božije milosti naspram čovjeka i vjernik je radostan što je u zaštiti Božijoj, on nije sačuvan od poteškoća i izazova, pa to jeste bedr", kazao je za Fenu Direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH Nusret ef. Abdibegović.

S obzirom na to da Bedr simbolizira cjeloživotnu borbu s prohtjevima, Abdibegović kaže da je životinjama dat instikt, a čovjeku je data duša.

Inače, Islamska zajednica u BiH je 17. ramazan, dan kada se dogodila bitka na Bedru, proglasila i Danom bošnjačke dijaspore.