Veliki dan za bihaćke pravoslavce
1

FOTO / Prva arhijerejska liturgija u Hramu Svete Trojice

Klix.ba
U subotu je u Bihaću služena prva arhijerejska liturgija u novopodignutom Hramu Svete trojice u Bihaću.

Ovom velikom događaju za bihaćke pravoslavce pridružili su se brojni gosti i, sukladno tradiciji dobrosusjedstva i poštovanja, vjernic i sveštenstvo katoličke i islamske vjeroispovijesti.

Vladika Bihaćko – petrovački Hrizostom zahvalio se svima koji su pomogli da se ovaj pravoslavni hram, čija je gradnja započeta 1987.godine, završi, a posebno bivšem načelniku, sad premijeru USK Hamdiji Lipovači i Vladi RS.

Bihaćki paroh Dalibor Nenić sretan je što su, iako malobrojni, vjernici, pravoslavci dobili crkvu. Bihaćka pravoslavna crkva srušena je na Vidovdan 1941. godine i ovo je prvi pravoslavni hram podignut u Bihaću od tada.
Premijer USK Hamdija Lipovača, koji je također prisustvovao liturgiji, ističe da je ovo čin kojim se Bihać potvrđuje kao pozitivan primjer temeljnih vrijednosti na kojima počiva Bosna I Hercegovina, a potvrđuje to svojim riječima i bihaćki župnik fra Božo Blažević koji je na prošlonedjeljnoj misi pozvao župljane da se pridruže sugrađanima pravoslavne vjeroispovijesti na ovom značajnom događaju za Bihaćko-petrovačku eparhiju.
Osvećenje Hrama Svete Trojice, kazao je vladika Hrizostom, bit će 2013. godine kako bi se tim činom proslavila 1700. godišnjica Milanskog edikta.