{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obilježena krsna slava u Crkvi Svetog Preobraženja u Sarajevu

S
19.8.2012. u 13:56
2
1
Obilježena krsna slava u Crkvi Svetog Preobraženja u Sarajevu
2
Obilježena krsna slava u Crkvi Svetog Preobraženja u Sarajevu
Služenjem arhijerejske liturgije i lomljenjem slavskog kolača danas je u Crkvi Svetog Preobraženja u Sarajevu obilježena krsna slava hrama - Preobraženje Gospodnje.
Liturgiju je služio Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Nikolaj, uz sasluženje sveštenstva.

Starješina hrama, protojerej Jadran Danilović rekao je novinarima da je na današnji dan prije rata u ovoj crkvi, svetom mjestu saborovanja i zborovanja, bilo mnogo više naroda.

"Ali, evo danas, uprkos svim stradanjima, patnji i muka srpskog naroda u Sarajevu, skupili smo se i proslavljamo svoju krsnu slavu koju Sveti Petar Dabrobosanski posveti Preobraženju Gospodnjem u predvečerje Drugoga svjetskog rata“, dodao je protojerej Danilović.

Napominjući da ovaj hram u posljednjih deset godina doživljava svoj preporod i preobražaj, protojerej Danilović je istakao da je to "lijepo, ali da se sa žalom, bolom i tugom samo može konstatovati da je sve manje žive crkve Hristove, naroda koji se tu okuplja".

"Mahom su sve stariji, bolesni i iznemogli i svakoga dana nas je sve manje i manje“, rekao je protojerej Danilović.

Komentarišući činjenicu da je ovaj hram bio česta meta napada vandala i huligana, otac Jadran je izrazio zahvalnost policiji Kantona Sarajeva i naglasio da je veći dio tih napada rasvijetljen.

"Vraćena nam je jedna ikona Svetoga Đorđa u duborezu i prestolni krst. Grad Sarajevo je sada ugradio dvije kamere kako bi vandali bili lakše identifikovani i od tada više nije bilo vandalskih napada“, rekao je sveštenik crkve Svetog Preobraženja u Sarajevu.

Nakon liturgije i slavskog obreda, vjernicima je podijeljeno osveštano grožđe, a potom je u porti hrama priređeno narodno veselje uz bogatu slavsku trpezu.

Za bezbjednost vjernika bili su zaduženi pripadnici kantonalne policije koji su bili ispred hrama.

Neki od vjernika, srpskih povratnika u Sarajevo, prisjetili su se prijeratnog saboravanja ispred hrama Svetog Preobraženja kada je bilo mnogo više ljudi, kao i poratnog perioda kada su, kako kažu, sa velikim strahom dolazili u crkvu.

"Ovo je veliko praznično veselje za sarajevske Srbe. Prije 40 godina u ovom hramu sam krstila kćerku. Živjela sam u ovom gradu, a u proteklom ratu izgubila sam muža i sina... Nekada je okupljanje ispred ovog hrama bilo mnogo ljepše, bilo nas je više, bilo je svečanije...danas bih samo plakala..Voljela bih samo da se više Srba vrati u Sarajevo. Nema Srba danas u ovom gradu", rekla je jedna od vjernica.

Sarajevski Srbi tradicionalno Preobraženje Gospodnje slave u porti ovog hrama od 1940. godine, kada je i završena izgradnja ove najmlađe pravoslavne bogomolje u Sarajevu.

Crkva Svetog Preobraženja je jedina pravoslvna crkva u opštini Novo Sarajevo. Hram je projektovao čuveni beogradski arhitekta profesor Aleksandar Deroko.

Projekat hrama je prvobitno urađen za Split, ali je, nakon postavljanja kamena temeljca, izgradnja u tom gradu stala, te je hram podignut u Sarajevu zbog čega ova bogomolja i ima izgled bogomolja na jadranskom primorju.

Hram je projektovan po uzoru na najstariju srpsku pravoslavnu crkvu Svetog Petra i Pavla u Rasu iz 9. vijeka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: