{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Provedite vikend na Bijambarama i Skakavcu

F
2.11.2013. u 10:17
0
3
Provedite vikend na Bijambarama i Skakavcu
0
Lijepo vrijeme i živopisne boje jeseni na izletištima nadomak Sarajeva dovoljan su razlog da se tokom vikenda gradski asfalt i užurbanost gradskog života zamijene šumskim stazama prekrivenim lišćem te čistim zrakom i prelijepim pejzažima.
Među brojnim izletištima svakako su i Spomenik prirode Skakavac i Zaštićeni pejzaž Bijambare gdje ljubitelji prirode mogu ugodno provesti dan, rekreirati se i "napuniti baterije" za narednu radnu sedmicu.

Zaštićeni pejzaž Bijambare je na 40-ak kilometara od Sarajeva, na području Nišićke visoravni. Na samom ulazu posjetioci mogu birati hoće li obilazak započeti turističkim vozom koji ih provozi kroz šumu u dužini od dva kilometra, da li će za obilazak koristiti bicikl koji se može iznajmiti, ili će šetajući uživati u krajoliku.

Atrakciju ovog područja predstavljaju bijambarske pećine. Na prostoru Bijambara verifikovano je osam pećina, od kojih su dvije dostupne za razgledanje - Srednja bijambarska pećina koja je u određenim terminima otvorena za posjetioce u pratnji vodiča i Gornja bijambarska pećina koja je dostupna svakom posjetiocu i može da se razgleda.

Poseban ugođaj svakako predstavlja obilazak Glavne bijambarske pećine, koja je bogata pećinskim nakitom kao što su stalagmiti, stalaktiti, draperije, bigrene kade i sve što ukrašava unutrašnjost pećina, a u njoj je i nastamba šišmiša.

Nedavno je na područje Bijambara dislocirana i nekropola stećaka koju posjetioci također mogu vidjeti.

Još jedan dragulj prirode nalazi se nadomak Sarajeva, oko 12 kilometara od grada. Riječ je o Spomeniku prirode Skakavac koji privlači brojne posjetioce, kako zbog prelijepog šumskog ambijenta pogodnog za šetnju i rekreaciju, tako i zbog vodopada Skakavac, visokog 98 metara, koji je prirodni ukras ovog područja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: