BiH
2

Bjelašnica je mnogo više od zimske turističke destinacije

FENA
(Foto: FENA)
Da Bjelašnica ne znači samo zimski turizam, potvrđuje protekli vikend na ovoj olimpijskoj planini nadomak Sarajeva. Brojni posjetioci svih generacija iskoristili su lijepo vrijeme za šetnju, a najviše ih je bilo u Babinom dolu i na izvanrednoj šetnici od hotela "Maršal" do Amfiteatra.

Odluka ministra saobraćaja Kantona Sarajevo Jusufa Bubice da poveže autobuskim saobraćajem Bjelašnicu sa Sarajevom bila je pravi potez, jer su konačno zaljubljenici prirode i planinari dobili najpraktičniji način da tokom cijele godine, a ne samo zimi, dođu na Igman i Bjelašnicu i uživaju u prirodi.

Autobus "Centrotransa" koji saobraća subotom i nedjeljom do Bjelašnice itekako ima svoje putnike što potvrđuje i protekla subota kada je 25 učenika sarajevske Osnovne škole "Džemaludin Čaušević" s nastavnicima popunilo autobus do Bjelašnice. Osim njih bilo je i starijih zaljubljenika prirode, planinara.

Nastavnik, vrsni planinar i član Gorske službe spašavanja Redžep Grabus tokom putovanja od Sarajeva do Bjelašnice kaže da učenike škole u kojoj radi jednom mjesečno vodi u prirodu.

"Upoznaju tako planine i izletišta oko Sarajeva, rekreiraju se i uče od malih nogu zdravom načinu života i pozitivnom odnosu spram prirode", kaže Grabus.

Potvrda da ova planina nije samo zimska turistička destinacija, osim osnovaca su i brojni drugi posjetioci koji su uživali u prirodi šetajući izvanredno uređenom stazom do kamenog Amfiteatra. Staza dužine 2,7 kilometara od hotela "Maršal" do kamenog Amfitetra u Jablanovom dolu vodi kroz šumu. Na pojedinim mjestima ograđena je i ima rukohvate tako da i djeca bez opasnosti mogu šetati ovom stazom. Na pola puta je pećina.

A kameni Amfiteatar iako privatni posjed otvoren je za posjete. Izvenredno je uređen i podsjeća na odmorišta u planinama Slovenije i Austrije. Hladnjaci, česma, klupe, jezero, veliki roštilj, sve je urađeno od prirodnih materijala-drveta i kamena. Amfiteatar smješten u nekadašnjoj vrtači je također urađen od kamena i namijenjen je za izvođenje pozorišnih predstava na otvorenom. Koliko god je ova staza izvanredna u jesenjim danima za šetnju, jer je zaklonjena od vjetra, također je izuzetna za šetnju u vrijeme ljetnih vrućina. Idealna da se s gradskog asfalta dođe na nekoliko sati šetnje i pročišćenje pluća i krvotoka planinskim kisikom.

Bilo je u šetnji i najmlađih s roditeljima, mladih kao i starijih koji su iz Sarajeva došli da subotnji dan provedu u prirodi. Neki od njih su se s prvim mrakom vratili u Sarajevo, a bilo je i onih koji su na Bjelašnicu došli da bi tu proveli vikend, odsjevši u brojnim apartmanima.

Osim šetnje, vožnja bicikla ili quada može biti dio rekreacije na Bjelašnici. A žene iz Lukomira i Umoljana nude bjelašničke trave za čajeve, ručno pletene vunene čarape, rukavice i ženske marame izvezene raznobojnim cvjetnim motivima na pamučnom bijelom platnu. Te marame ukrašene bogatim vezom su dio nekadašnje narodne nošnje žena bjelašničkih sela.