|

Provala u hram Svetog velikomučenika Prokopija

Provala u hram Svetog velikomučenika Prokopija
0
F
FENA
20.11.2009. u 17:19
0
komentara
0

dijeljenja
Provala u hram Svetog velikomučenika Prokopija
Nepoznati počinilac, ili više njih, provalili su u noći između 19. i 20. novembra, u hram Svetog velikomučenika Prokopija u Visokom i svjećarnicu uz hram i sa Časnog prestola otuđili krst.
Prema riječima paroha kakanjskog jereja Marka Maleša, koji opslužuje i visočku parohiju, jedan od vjernika, koji redovno obilaze hram, primjetio je jutros oko 9.15 sati da su vrata od svjećarnice odvaljena, a crkvena otvorena.

Provalnik je osim krsta, iz svjećarnice otuđio sedam litara ulja i litar vina, koji se koriste za vjerske obrede, te ispreturao sve u oltaru, dok je oko 20 KM na jednoj od ikona ostalo netaknuto.

Policija je izvršila uviđaj.

Maleš je naveo da su nepoznati počinioci prije 15-20 dana pokušali da obiju vrata svjećarnice, na kojima su bili vidljivi tragovi udaranja nogom, ali u tome nisu uspjeli.

Ističući da su incidenti ove godine učestali, on je rekao da je ovo u posljednjih godinu dana peti-šesti put provaljivanja u hram, te da je osim toga bilo i razbijanja prozora na crkvi.

Hram Svetog velikomučenika Prokopija u Visokom, koji je kao nacionalni spomenik pod zaštitom države, sagrađen je 1857. godine, a obnovljen 1998. godine, saopćeno je iz Informativne službe Mitropolije dabrobosanske.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.