Visoko
0

Provala u hram Svetog velikomučenika Prokopija

FENA
Nepoznati počinilac, ili više njih, provalili su u noći između 19. i 20. novembra, u hram Svetog velikomučenika Prokopija u Visokom i svjećarnicu uz hram i sa Časnog prestola otuđili krst.

Prema riječima paroha kakanjskog jereja Marka Maleša, koji opslužuje i visočku parohiju, jedan od vjernika, koji redovno obilaze hram, primjetio je jutros oko 9.15 sati da su vrata od svjećarnice odvaljena, a crkvena otvorena.

Provalnik je osim krsta, iz svjećarnice otuđio sedam litara ulja i litar vina, koji se koriste za vjerske obrede, te ispreturao sve u oltaru, dok je oko 20 KM na jednoj od ikona ostalo netaknuto.

Policija je izvršila uviđaj.

Maleš je naveo da su nepoznati počinioci prije 15-20 dana pokušali da obiju vrata svjećarnice, na kojima su bili vidljivi tragovi udaranja nogom, ali u tome nisu uspjeli.

Ističući da su incidenti ove godine učestali, on je rekao da je ovo u posljednjih godinu dana peti-šesti put provaljivanja u hram, te da je osim toga bilo i razbijanja prozora na crkvi.

Hram Svetog velikomučenika Prokopija u Visokom, koji je kao nacionalni spomenik pod zaštitom države, sagrađen je 1857. godine, a obnovljen 1998. godine, saopćeno je iz Informativne službe Mitropolije dabrobosanske.