Sarajevo
0

Nova provala u pravoslavnu crkvu u Pofalićima

FENA
Nepoznati počinioci ili više njih su u noći između 8. i 9. januara provalili u hram Preobraženja Gospodnjeg u sarajevskom naselju Pofalići te razbili stakla na prozorima crkve, saopćeno je iz Informativne službe Mitropolije dabrobosanske.

Prema riječima starješine ovog hrama protonamjesnika Jadrana Danilovića, provala i skrnavljenje hrama primjećeni su jutros, neposredno pred početak Svete liturgije, a pretpostavlja se da je do provale došlo sinoć.

Provala je izvršena u kancelariju koja se nalazi u sklopu crkve u kojoj nije bilo vrijednijih predmeta, jer se tu nalazila manja količina garderobe namjenjene za podjelu siromašnim.

Nepoznati počinilac ili više njih ušao je kroz prozor pošto je prethodno razbio staklo. Staklo je razbijeno i na prozoru u oltarskom dijelu hrama i počinioci su pokušali s te strane ući i u sam hram, ali nisu uspjeli iako su polomili bravu na vratima, navedeno je u saopćenju.

O svemu je obaviještena policija koja je obavila uviđaj.

U Mitropoliji dabrobosanskoj očekuju da će relevantne institucije, prije svega u Sarajevu i Federaciji BiH, osuditi ovaj čin a počinioce što prije pronaći i primjereno kazniti.

Hram Preobraženja Gospodnjeg bio je meta napada i krajem jula prošle godine kada je provaljeno u pomoćni objekat u porti crkve u kojem se prodaju svijeće. Tada je otuđena manja količina novca i pričinjena materijalna šteta, podsjeća se u saopćenju.