{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Protiv Hasana Ičanovića podignuta optužnica za ratni zločin

F
12.9.2014. u 10:57
0
28
Protiv Hasana Ičanovića podignuta optužnica za ratni zločin
0
Protiv Hasana Ičanovića podignuta optužnica za ratni zločin
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Hasana Ičanovića, zvanog "Švabo" i "Hans", rođenog 16.09.1965. godine u Bužimu, državljanina BiH, koji se tereti za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.
Ičanović se tereti da je za vrijeme rata u BiH i oružanog sukoba između snaga Armije RBiH i NO AP zapadna Bosna, u svojstvu zapovjednika čete 505. brigade 5. korpusa ARBiH, na području Velike Kladuše, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o postupanju sa ratnim zarobljenicima.

U optužnici se navodi da je optuženi krajem 1994. godine, na području mjesta Latića Glavica u blizini Velike Kladuše, došao do postrojenih ratnih zarobljenika, njih oko 25, koji su bili zarobljeni nakon borbi na tom području.

Nakon toga, optuženi je, kako se navodi, pucajući iz automatske puške, ubio zarobljenog zapovjednika voda i još jednog vojnika, te kundakom nasumično tukao ostale zarobljenike.

Optuženi se tereti da je kršeći pravila međunarodnog prava o postupanju sa ratnim zarobljenicima, počinio krivično djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz članka 175. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: