{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Protestovale i porodilje u ZDK: Duguju nam naknade za šest mjeseci

12.6.2014. u 15:19
55
2
Protestovale i porodilje u ZDK: Duguju nam naknade za šest mjeseci
55
Protesti porodilja održani su danas i ispred zgrade Vlade Zeničko-dobojskog kantona. Prema riječima ovih žena, dugovanja iznose šest mjeseci, a naknada za novembar 2013. godine isplaćena je tek prije dva mjeseca.
"Ja sam se porodila prije osam mjeseci, a u prvih šest mjeseci nisam dobila nijednu naknadu. Kada sam otišla na porodiljsko predala sam uredno dokumentaciju i rekli su mi da ću doći u 11. mjesecu na red, a 11. mjeseci je isplaćen tek prije dva mjeseca. Ne živim na ivici egzistencije, ali zašto su porodilje na najnižem nivou u ovoj državi. Smatram da ovo nigdje na svijetu nema. Mi nismo došle prositi, došle smo se boriti za prava naše djece koja imaju svoje potrebe", kazala je Dautbegović.

Ministrica finansija Vlade ZDK u ostavci, Sabina Heljić, u izjavi za medije je kazala da se porodiljama duguju naknade za pet mjeseci, te da su dugovanja rezultat slabog priliva novčanih sredstava u budžet ZDK.

"Nažalost, porodilje su ponovo tu, ali punjenje budžeta je tako slabo bilo da nismo nikakve obaveze uspjeli redovno isplatiti, uključujući i socijalna primanja. U toku naredne sedmice će biti isplaćena prva od pet porodiljskih naknada koje smo dužni u ovom momentu", kazala je Heljić.

Porodilje su se nakon protesta nezadovoljstva uputile svojim kućama sa nadom da će im biti isplaćena i jedna obećana naknada, a potom i ostale koje im se duguju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: