Poruka Vladi TK
196

Protestni skup doktora iz FBiH u Tuzli: Kolektivni ugovor ili TK ostaje bez ljekara

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Da su doktori medicne i stomatologije u Tuzlanskom kantonu istrajni u borbi za ostvarivanje prava danas su potvrdili na protestnom skupu u Tuzli. Članovima Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK podršku su pružili i ljekari iz drugih kantona u Federaciji BiH koji su stigli u Tuzlu. Vladi TK su poslali jasnu poruku: Ili potpisivanje kolektivnog ugovora, ili ovaj kanton ostaje bez doktora medicine i stomatologije koji su u toku iduće sedmice spremni na potpisivanje kolektivnih otkaza.

Kao što je poznato, Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije TK već pola godine pokušava putem pregovora pronaći zajednički jezik s predstavnicima Kantonalne vlade, ali bezuspješno. Ovaj sindikat još uvijek nije uspio dobiti ni reprezentativnost od Vlade TK, a samim tim ni kolektivni ugovor.

Kolektivni ugovor nedavno je u TK potpisan sa Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika zaposlenih u zdravstvu TK, ali koji nije ispregovaran s doktorima medicine i stomatologije.

Shodno tome, za generalni štrajk doktori su se pripremili, ali u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, tamošnjem Domu zdravlja, Općoj bolnici u Gračanici i Domu zdravlja u Banovićima nisu mogli stupiti.

Naime, menadžmenti ovih zdravstvenih ustanova podnijeli su tužbe nadležnim sudovima koji su zabranili održavanje generalnog štrajka.

"To je redoslijed poteza Vlade TK koja prisiljava direktore da podnose tužbe protiv svojih uposlenih doktora te na taj način nam sprečavaju pravo na štrajk koji je zadnja mjera za ostvarivanje radno-pravnog statusa. Dovedeni smo do zida. Mi više nemamo kuda. Ostalo na je još da podnesemo kolektivni otkaz. Mi smo na sjednici Štrajkačkog odbora donijeli definitivnu odluku da će svi članovi sindikata u TK podnijeti kolektivni otkaz. Ta aktivnost će uslijediti od ponedjeljka", rekao je potpredsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH Admir Suljić koji obnaša i funkciju predsjednika Štrajkačkog odbora sindikata u TK.

Nakon jučerašnje informacije da su doktori spremni na kolektivno podnošenje otkaza oglasila se i Vlada TK koja je u svom saopćenju navela da su njeni predstavnici spremni za nastavak pregovora s doktorima medicine i stomatologije.

"Od Vlade TK smo dobili poziv da dođemo u ponedjeljak u 13 sati i na neki način ćemo pokušati razriješiti ovu situaciju. Ukoliko ne budemo našli zajedničku riječ, mi krećemo s prikupljanjem potpisa i davanjem kolektivnih otkaza u cijelom kantonu", istakao je Suljić.

Rifat Rijad Zaid, predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora meidicne i stomatologije FBiH kaže da je očekivao da će kolektivni ugovor prvi biti potpisan u Tuzlanskom kantonu, s obzirom da ovaj kanton ima dugu historiju sindikalnog organiziranja.

"Neugodno smo iznenađeni time da nakon pola godine ovdje imamo suludu situaciju da Vlada TK praktično odbija dogovoriti s doktorima njihov kolektivni odgovor. Naš zahtjev je vrlo jasan - tražimo potpisivanje kolektivnog ugovora čiji sadržaj ćemo isključivo mi dogovoriti. Vlada TK nas očito ne shvata ozbiljno i nije im stalo do doktora. Vlastodršci su takvi da kada im zatreba pomoć doktora po njih se spusti helikopter i evakuiše ih i u drugu državu ako treba. Tu privilegiju nema 474.000 drugih stanovnika TK", dodao je Rifat Rijad Zaid.

Podršku Tuzlacima pružili su i doktori iz BPK Goražde koji već imaju potpisan kolektivni ugovor.

"Svi smo kao jedno, zalažemo se za kolektivne ugovore. Prije pola godine smo rekli da tek kada svi dobiju kolektivne ugovore smatrat ćemo da ih imamo i mi. U Goraždu smo imali sličnu situaciju kao i u Tuzli. Dva pua smo imali dogovor s vladom i oni su nas izigrali. Nakon toga smo podnijeli kolektivne otkaze, nakon čega je vlada shvatila da će ostati bez doktora", rekao je Fahrudin Balijagić, predsjendik sindikata doktora BKC Goražde.

Pored Tuzlanskog kantona, kolektivni ugovor još uvijek nije potpisan ni u Zapadno-hercegovačkom kantonu.