BiH
39

Protestna šetnja za Senida Kulačića: Tražimo ponovno suđenje za ubicu, a ne samo 4,5 godine zatvora

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Grupa Zeničana danas je prošetala ulicama Zenice gdje su od nadležnih tražili ponovljeno suđenje za ubistvo Zeničanina Senida Kulačića.

Prema prvostepenoj presudi, ubica Senida Kulačića Jasenko Drinić osuđen je na četiri godine i šest mjeseci zatvora, a presudu u koverti porodici ubijenog je donio poštar.

Presuda je obavljena bez informisanja javnosti i porodice koja nije pozvana ni da svjedoči u slučaju, iako je majka ubijenog s prozora vidjela ubistvo.

U presudi se navodi da je Jasenko Drinić 7. marta 2016. godine u restoranu hostela T&M u Zenici sjedio s Kemalom Kadrićem, Srđanom Pantićem Arnelom Tufekčićem i ubijenim Senidom Kulačićem, gdje je nakon verbalne prepirke ustao te preklopnom čakijom Senidu zadao udarac u gornji dio desne natkoljenice zbog čega dolazi do obilnog krvarenja i naposljetku do smrti.

Tufekčić i Kadrić potom su iznijeli Kulačića iz restorana, a Kadrić ga je odvezao do bolnice gdje je kazao da je samo slučajni prolaznik.

U optužnici je potvrđeno da ni Kadrić ni Tufekčić nisu slučajni prolaznici već su pomagali u skrivanju tragova.

Današnju protestnu šetnju organizovali su Senidovi prijatelji Sedin Ahmić i Amel Hasagić.

"Danas smo se okupili za našeg brata, da istjeramo pravdu za ubicu koji je dobio samo četiri i po godine zatvora. Ja da odem i ispalim četiri metka u čaršiji dobio bih više nego što je on dobio", kazao je Sedin.

Senidov otac Fikret danas je kazao da se boji i za svoje druge sinove, zbog čega želi pravdu i ponovljeno suđenje.

"Ne mogu da vjerujem da nismo pozvani ni da svjedočimo, nismo znali ni da je suđenje obavljeno", kroz suze je govorio Senidov otac Fikret.

Protestna šetnja održana je zeničkim bulevarom kroz centar grada do zgrade Tužilaštva ZDK i Kantonalnog suda gdje su okupljeni uz transparente tražili ponavljanje suđenja i pravdu za ubijenog prijatelja.