BiH
118

Protesti za Dženana Memića isti dan kada i ročište za ubistvo, svjedokinja Alisa Mutap

Piše: A. B.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Dvadesetčetvrtog oktobra 2016. godine ispred Sarajevo City Centra bit će organizirani treći protesti na kojima će se građani okupiti na poziv porodice Dženana Memića koji je 8. februara ove godine u Velikoj aleji na Ilidži zadobio povrede glave od kojih je pao u komu i sedam dana nakon toga preminuo.

Kako je rekao Dženanov otac Muriz Memić, porodica ne vjeruje da je za nesreću u kojoj je Dženan smrtno stradao kriv Ljubo Seferović kojem se sudi.

"Nakon što se okupimo ispred SCC-a kretat ćemo se prema Tužilaštvu Kantona Sarajevo te ćemo podnijeti zahtjev za obustavu sudskog procesa, a onda idemo ispred Skupštine KS dati podršku Komisiji za sigurnost koja treba utvrditi sve nejasnoće i nepravilnosti koje su počinili Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) KS i Tužilaštvo u ovom slučaju", kazao je Dženanov otac Muriz Memić.

Isti dan na ročištu za ubistvo Dženana Memića u Kantonalnom sudu u Sarajevu svjedokinja će biti Alisa Mutap koja se smatra ključnim svjedokom u ovoj istrazi. Alisa je djevojka Dženana Memića koja je bila s njim u vrijeme njegovog ubistva, a Ljubo Seferović je optužen za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa i krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći, a Bekrija Seferović optužen je za krivično djelo sprečavanja dokazivanja.

U toku cijelog suđenja bit će saslušano 28 svjedoka, od toga deset vještaka. Osim Alise trebao bi se pojaviti i jedan pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS).

Podsjećamo, advokat Dženanovog oca Muriza Memića Ifet Feraget izjavio je da će zajedno sa svojim štićenikom podnijeti apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, a u vezi sa slučajem Dženanove smrti.