{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Protesti u Švedskoj, traži se ostavka Carla Bildta

F
14.1.2012. u 11:52
0
75
Protesti u Švedskoj, traži se ostavka Carla Bildta
0
Protesti u Švedskoj, traži se ostavka Carla Bildta
Carl Bildt (Foto: Arhiv)
U subotu u 13 sati širom Švedske organizuju se mirni protesti protiv Carla Bildta, ministra vanjskih poslova Švedske, te se traži njegova ostavka.
Protesti se organizuju u svim većim švedskim gradovima (Stockholm, Geteborg, Malmö, Borås, Helsinborg), saopćeno je iz Ureda za informisanje Stranke dijaspore BiH.

U saopćenju se navodi da se protestima želi skrenuti pažnja javnosti na ulogu Bildta kao člana Upravnog odbora Lunds Oils Company, firme koja je optužena za zločin protiv čovječnosti i koja je poslovno veoma aktivna u Africi, prije svega u Etiopiji.

"Poznata je sramotna uloga ministra vanjskih poslova u vrijeme srebreničke tragedije kada je 15. jula mirno sjedio na ručku s Miloševićem, Mladićem i drugim ratnim zločincima, samo 50 km dalje od mjesta zločina", ističe se u saopćenju.

Do danas, dodaje se, Carl Bildt se nije udostojio da, kao jedan od najodgovornijih moćnika UN-a skine veo tajne s tog sastanka niti da progovori o svojoj odgovornosti.

Stranka dijaspore BiH podržava zahtjeve organizatora za njegovom smjenom te poziva sve svoje simpatizere da svojim izlaskom podrže današnji miting.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: