BiH
0

Protesti u Sarajevu: Vijeće Evrope posljednja nada štedišama Ljubljanske banke

Piše: M. N.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Komitet ministara Vijeća Evrope raspravljat će od 22. do 24. septembra o tome da li je Slovenija, koja je donijela svoj zakon o štedišama koji su imali štednju u Ljubljanskoj banci, ispunila obaveze iz presude Ališić kojom je bila dužna vratiti deviznu štednju štedišama iz BiH.

Štediše su se po ko zna koji put okupile danas kako bi saopćili da su upotrijebili sve pravne mehanizme i da se nadaju da će Vijeće Evrope, kao ozbiljna institucija, riješiti njihov problem. Predsjednica Upravnog odbora Udruženja za zaštitu deviznih štediša BiH Amila Omersoftić rekla je kako su, nakon što su pogledali zakon, utvrdili da uopće nema veze s presudom, te da im Slovenija i dalje oduzima imovinu.

"Štedišama oduzimaju imovinu po osnovu nepriznavanja presude Ustavnog suda FBiH, kojom su certifikati poništeni. Insistiraju na tome jer je štednja nekada bila pretvorena u privatizacijsko pravo koje ne postoji. Oni i dalje smatraju da nam mogu oduzeti našu štednju i mi smo na to reagovali. Problem je i taj što je Slovenija zakonom rekla da će priznati sve ugovore, a da pri tome ne navedu pod kojim uvjetima su sačinjeni, a kojima su treće osobe dobile dozvolu od štediša da naplate imovinu", rekla je Omersoftić.

Riječ je o prevarama iz 1997. godine gdje su mnoge firme iz Slovenije, tvrdi Omersoftić, slale svoje predstavnike u Banju Luku i tražile od štediša da im potpišu ugovor obećavši da će im isplatiti štednju.

"Sada njemačka advokatska kuća, koja ima adrese štediša, traži od njih punomoć bez ugovora, notarske obrade i slično. Razvijen je jedan čitav sistem kriminalnih radnji. Problem je i što je Vlada FBiH proslijedila Sloveniji sve podatke deviznih štediša tako da nas mogu oštetiti, a time je napravljeno i krivično djelo zloupotrebe ličnih podataka. Od Tužilaštva BiH smo tražili da ih vrati", kazala je Omersoftić.

Za svoju situaciju krive državno i federalno Ministarstvo finansija, Agenciju za privatizaciju FBiH i Skrbništvo Ljubljanske banke filijala Sarajevo.

"Naš zahtjev prema Vijeću Evrope je da prisili Sloveniju da prema presudi vrati štednju samo na osnovu ličnih podataka koje mi posjedujemo, a to su potvrda o našoj imovini kod Ljubljanske banke i potvrda o stvarnom utrošku privatizacijskih certifikata do donošenja presude, koju može izdati Agencija za privatizaciju. To je naše pravo, a ne da to vrše prema podacima koje ne znamo i kojima se krše naša prava", rekla je Omersoftić.

Štediše ističu da im je ovo posljednja nada. Mnogi su umrli ne dočekavši rješenje i svoju štednju, a preživjeli se nadaju da će svoj novac koji su zaradili i uštedjeli na pošten način konačno dobiti nazad.