{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Protesti u Sarajevu: Građani ponovo digli glas protiv vlasti

19.2.2014. u 12:03
19.2.2014. u 17:17
34
246
Protesti u Sarajevu: Građani ponovo digli glas protiv vlasti
34
Ispred zgrade Predsjedništva BiH i danas su održani protesti na kojima su nezadovoljni građani istakli iste zahtjeve kao i proteklih 13 dana. Za sutra je najavljeno novo okupljanje.
- Završeni su protesti u Sarajevu. Saobraćaj je ponovo normalizovan.

- Demonstranti također uzvikuju "Blago vama, vi imate pare, pa niste s nama". Uz pljesak i zvižduke iz pištaljki, ova grupa demonstranata izrazila je nezadovoljstvo sve manjim brojem građana na protestima. Raskrsnica ulica Titova i Alipašina i dalje je blokirana za saobraćaj.

- Oko 50 demonstranata koji se još uvijek nalaze na raskrsnici ulica Titova i Alipašina, nedaleko od zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu, uz povike "Pridružite nam se", pozvali su prolaznike da se pridruže protestima koji se odvijaju već 14 dana, prenosi Anadolu Agency.

- Kod Higijenskog zavoda trenutno nema više od 50 građana.

- Okupljeni na centralnoj raskrsnici kod Alipašine ulice zaustavljaju prolaznike koji idu iz grada prema tramvaju i nagovaraju ih da ostanu barem 15 -tak minuta. Stariji građani i penzioneri sjede na trotoarima dok maloljetnici kače transparente na semafore i tramvajske stanice, javila je Fena.

- Policija je kod jednog maloljetnika u blizini zgrade Predsjedništva BiH pronašla teleskopsku palicu.

- Na protestima je danas znatno manje građana nego prethodnih dana.

- U blizini demonstranata kod Higijenskog zavoda radnici sarajevskog komunalnog preduzeća Rad čiste zgradu Općine Centar i Vlade KS koja je zapaljena prije 12 dana.

- Halid Hrnjić, ratni vojni invalid i otac poginulog šehida, kaže u razgovoru s reporterom portala Klix.ba da mu je cjelokupna situacjja došla do grla. "Od ove vlasti nisam dobio ništa. Oteli su mi stan i očevu zemlju u Nahorevu. Poručujem nadležnima da počnu hapsiti domaće sanadere. Organizujmo se da idemo na Poljine i na Vlašić gde imaju vile i vikendice", kaze Halid kroz suze.

- U radnji u blizini Higijenskog zavoda mogu se kupiti i pištaljke kojih je danas mnogo na protestima.

- Jedan od studenata pozvao je svoje kokege da izađu na ulice. "Dragi budući psiholozi, doktori, arhitekte, stomatolozi i ostali, izađite na ulice i borite se za svoja prava i budućnost", kazao je ogorčeni student.

- Demonstranti su blokirali raskrsnicu kod Higijenskog zavoda. Tramvajski saobraćaj sada funkcionira do okretaljke na Skenderiji.

- Među transparentima danas se mogu vidjeti parole "tužioce na sud", "Evropo, čuj nas", "narod koji nema šta izgubiti je najopasniji", "probudite se, proljeće je".

- Reporter portala Klix.ba javlja da su u ovim trenucima demonstranti blokirali saobraćaj ispred zgrade Predsjedništva.

- Demonstranti su istakli transparent "Svi za jednog, jedan za sve". Njihov broj se povećava te ih je sad ispred zgrade Predsjedništva BiH oko 50. Saobraćaj se odvija normalno.

- Među okupljenima smo zatekli Jasminku Čengić, bivšu radnica hotela Holiday koja je trenutno bez posla. Kaže da žali što na proteszima nema više studenata i omladine, te ih poziva da napuste kafiće i pridruže se demonstracijama

- Oko 20-tak građana okupilo se danas na protestima u Sarajevu. Ovo je do sada najmanji broj demonstranata ispred zgrade Predsjedništva od početka demonstracija u Sarajevu prije 13 dana. Građani su još jednom iznijeli zahtjeve za smjenama političara. Vjeruje se da će tokom dana na proteste doći vise građana.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: