BiH
90

Protesti u Sarajevu: Odblokirane saobraćajnice kod Skenderije i Higijenskog zavoda

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Uprkos kišovitom i hladnom vremenu, blizu 100 građana se i danas okupilo ispred Predsjedništva BiH u Sarajevu kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo. Kasnije su im se pridružili i taksisti. Demonstranti u Sarajevu danas su blokirali glavne saobraćajne raskrsnice u centru grada, zbog čega je tramvajski i trolejbuski saobraćaj bio potpuno obustavljen nekoliko sati.

Građani koji su danas došli na proteste ispred Predsjedništva BiH izrazili su nezadovoljstvo zbog toga što im se nije pridružio veći broj građana. Saobraćajnica ispred Higijenskog zavoda je blokirana. Demonstrantima su se pridružili i taksisti iz manjih taxi firmi.

Istakli su da su došli kako bi izrazili podršku demonstrantima, ali i iskazali svoje nezadovoljstvo usvajanjem Zakona o taksprijevozu.

"Moramo ići u druge kantone da bismo dobili licencu, jer ovdje zbog korumpiranosti je ne možemo dobiti", kazao je taksista Tarik Tanović.

Taksisti su blokirali glavnu saobraćajnicu kod Skenderije, a blokirana je i ulica ispred KSC Skenderija. Iako su najprije rekli da će saobraćaj držati u blokadi 24 sata, taksisti su se razišli oko 18 sati, jer za danas nisu ni bili najavili protest, ali su poručili da će sutra opet izaći na ulice.

Kod Higijenskog zavoda je ostalo još nekoliko demonstranata koji protestuju, ali se očekuje da se i oni uskoro raziđu.

Dvojica bivših radnika firme Žice, koju su demobilisani borci, istakli su da im je žao što od 500.000 građana Sarajeva na protestima svaki dan viđaju iste osobe.

Jedan demonstrant koji je invalid rata, istakao je da svaki dan dolazi iz Ilijaša i da mu nije jasno zašto na protestima nema mladih ljudi.

Okupljeni su većinom stariji građani. Postavljen je i razglas te građani iznose svoje stavove, mišljenja i zahtjeve.

Kako javlja reporter Agencije FENA građani po kiši idu pješice te negoduju zbog blokade raskrsnica i ulica u Sarajevu.