BiH
101

Protesti u Sarajevu: Demonstranti opet blokirali raskrsnicu kod Higijenskog zavoda

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Ispred zgrade Predsjedništva BiH i danas se okupljaju nezadovoljni građani sa istim zahtjevima za smjenama nadležnih i stvaranjem pravednijeg društveno-ekonomskog poretka.

Na protestima se u proteklih dana okupljao znatno manji broj građana nego na početku građanskog bunta koje je kulminiralo 7. februara paljenjem zgrade Predsjedništva BiH i Vlade Kantona Sarajevo.

Kako javlja reporterka portala Klix.ba s mjesta događaja, u parku preko puta Predsjedništva okupilo se blizu 100 osoba. Demonstranti su stajali su uz rub trotoara i raširili transparent na kojem piše "Svi na ulice tražimo promjene". Vozači su im dali podršku trubljenjem.

Demonstrantima se se i danas pridružili radnici hotela Holiday koji su prije sedam dana obustavili rad zbog neisplaćenih plaća.

Okupljeni građani su ih pozdravili aplauzom i pozvali da sutra dođu svi jer je sutra, kako kažu, vrijeme odluka. Podsjetimo, sutra će se Skupština KS očitovati o zahtjevima Plenuma građanki i građana KS.

Ulica kod Higijenskog zavoda je blokirana. Građani uzvikuju "Ostavke!", a donijeli su i sendviče koje su podijelili između sebe.

Starija građanka koju smo zatekli na protestima smatra da je narod trebao ranije ustati.

"Trebali smo ovo napraviti prije deset godina, prije nego što su nam sve pokrali. Ljudi ne mogu da žive, fabrike su rasprodali, nema se posla, penzioneri rove po kontejnerima....Pokrali su sve s međunarodnom zajednicom. Narod će se ujediniti i političari će biti odbačeni", poručila je ona.

Nakon više od četiri sata, broj demonstranata se smanjio, ali i dalje je blokirana raskrsnica kod Higijenskog zavoda.