U duhu Prvog maja
60

Protesti u Banjoj Luci, Sindikat RS-a traži povećanje plaća za radnike

FENA
Foto: Čitatelj/Klix.ba
(Foto: Čitatelj/Klix.ba)
Savez sindikata Rrepublike Srpske (RS) traži da se konačno u RS-u zaključi opći kolektivni ugovor, od poslodavaca i Vlade RS te kontrolnih organa da se povećaju plaće, redovno isplaćuju, kao i uplaćuju doprinosi za sve zaposlene.

U prvomajskom proglasu zahtijevaju da poslodavci i kontrolni organi javno "imenom i prezimenom" objave listu poslodavaca, koji svojim radnicima ne isplaćuju redovne plaće i ne uplaćuju redovno doprinose.

Predsjednica tog sindikata Ranka Mišić rekla je novinarima, uoči protestne šetnje, da radnici koji rade u javnom sektoru u RS-u ne mogu da ovjere zdravstvene knjižice, konkretno radnici u zdravstvu, a dali su i podršku radnicima zvorničke "Alumine" te Željeznica RS-a.

Traže da se u potpunosti realizuje program socijalnog zbrinjavanja svih radnika, koji su u procesu privatizacije i stečaja preduzeća ostali bez posla.

Očekuju povećanje naknada za vrijeme nezaposlenosti i usvajanje zakona o sprečavanju zlostavljanja na radnom mjestu te da sindikalci ostanu jedinstveni.

"Sve negativne posljedice tranzicije i loših politika, koje su se od minulog rata do danas vodile na ovim prostorima, sručile su se na nejaka radnička leđa", navedeno je u promajskom proglasu, koji će pročitati danas nakon prvomajske mirne protestne šetnje u Banjoj Luci.

Te loše politike doprinijele su, navedeno je u proglasu, da je RS ostala bez značajnog prirodnog bogatstva, koja su danas u vlasništvu pojedinaca, čija se imovina mjeri desecima miliona KM, dok na drugoj strani, radnici stvaraoci materijalnih dobara žive na ivici egzistencije, jer 165.000 radnika prima plaću manju od prosječne, a 30.000 radnika dobije najnižu zaradu i manje od toga.

"Umjesto da rješavaju nagomilane probleme, Vlada RS-a se opredijelila za tzv. bolne reforme, konkretnije Reformsku agendu, koja je značila obavezno usvajanje novog Zakona o radu RS-a, koji je usvojen mimo saglasnosti radnika i sindikata, te koji je smanjio stečena radnička prava", navedeno je u prvomajskom proglasu Saveza sindikata RS-a.