Milorad Dodik
0

"Protesti prijevoznika u RS-u su opravdani"

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik i ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović razgovarali su danas u Banjoj Luci s predstavnicima Udruženja prijevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske povodom njihovog štrajka zbog početka primjene spornog pravilnika koji regulira ovu oblast.

Dodik je, kako je saopćeno iz entitetske vlade, izrazio puno razumijevanje za zahtjeve prijevoznika iz RS-a i istaknuo da ih smatra opravdanim.

Naglasio da je “neprihvatljivo da prijevoznici iz RS-a i BiH u svojoj zemlji imaju rigoroznije uvjete za obavljanje prijevoza nego u zemljama Evropske unije, te da licence i uvjeti na kojima insistira Ministarstvo transporta i komunikacija BiH nisu zahtijevani ni u jednoj od zemalja okruženja”.

  • Očigledno je riječ o ličnim interesima koji za cilj imaju da na izmišljenim i nepotrebnim edukacijama i certifikacijama ostvare materijalnu korist. Također, smatram da se radi o svjesnom pokušaju da se domaćim prijevoznicima onemogući da budu konkurentni sa svojim kolegama u regionu - rekao je Dodik.

I on i ministar Čubrilović su istakli da je neophodno donošenje novog pravilnika, a da je do tada nužno suspendovati primjenu postojećeg, koji je “očigledno loš i neprovodiv”.

Predstavnici Udruženja prijevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS-a zahvalili su Dodiku na podršci i istakli da je njihova želja da štrajk bude okončan što prije i da mogu nesmetano nastaviti s radom, ali da je sva odgovornost na Ministarstvu transporta i komunikacija BiH koje se, i pored više pokušaja izmjene spornih odredbi, “oglušilo o minimalne zahtjeve prijevoznika iz RS i Federacije BiH".