{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Protesti kroz objektiv fotoreportera: Ovako je danas bilo na ulicama širom BiH

7.2.2014. u 22:39
353
103
Protesti kroz objektiv fotoreportera: Ovako je danas bilo na ulicama širom BiH
353
Demonstracije koje su prije tri dana počele u Tuzli proširile su se na brojne gradove BiH i prerasle u nemire. U Tuzli, Sarajevu, Zenici, Mostaru, Bihaću i Zavidovićima u petak je vladao haos, a ulice su izgledale kao pravo ratno proprište. Stradale su brojne zgrade institucija vlasti, historijski objekti i vrijedna arhivska građa te dokumenti.
Novinari i fotografi portala Klix.ba pratili su događaje širom BiH, a veliku pomoć pružili su nam i građani. Donosimo vam rezime današnjih događaja kroz fotogaleriju.

Podsjetimo, epilog masovnih protesta u Sarajevu na kojima se okupilo nekoliko hiljada građana su zapaljene zgrade Vlade Kantona Sarajevo, Predsjedništva BiH i Arhiva Bosne i Hercegovine. U neredima koji su trajali od podneva do 19:30 sati povrijeđeno je više od 100 osoba, a nekoliko desetaka nasilnih demonstranata je uhapšeno.

U Tuzli je danas više od 10.000 ljudi izašlo na ulice. Na današnjim demonstracijama u Tuzli zapaljena je zgrada Vlade TK, a gorjela je i zgrada Općine Tuzla, dok je zgrada Suda i Tužilaštva TK kamenovana. Premijer Sead Čaušević je podnio ostavku.

Nekoliko hiljada demonstranata bilo je i na ulicama Mostara. Zapaljena je Gradska vijećnica, Đački dom, Gradska uprava te zgrada Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona. Zapaljena su i sjedišta HDZ-a i SDA, Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona, više vozila i nekoliko privatnih objekata.

Demonstranti u Bihaću zapalili su jednu kancelariju u zgradi Vlade Unsko-sanskog kantona, a zapaljeno je i jedno vozilo na parkingu ispred te zgrade.

Epilog današnjih protesta u Zenici je više od 100 povrijeđenih osoba, zapaljene zgrade Vlade ZDK, Elektroprivrede i Općine Zenice, uništeno nekoliko automobila, polomljeni izlozi prodavnica i drugih objekata. Premijer Zeničko-dobojskog kantona Munib Husejnagić i kompletna kantonalna vlada podnijeli su danas ostavke, nakon zahtjeva demonstranata u tom gradu.

U Zavidovićima je kamenovana zgrada Općine, a načelnik je uspio pobjeći.

Protesti su danas održani i u Bugojnu, Visokom, Velikoj Kladuši, Bosanskoj Krupi, Cazinu, Sanskom Mostu, Banjoj Luci, Ključu, Tešnju, Gračanici, Travniku, Maglaju, Donjem Vakufu, Bugojnu, Olovu, Živinicama, Brčkom, Orašju, Goraždu, Ljubuškom...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: