BiH
353

Protesti kroz objektiv fotoreportera: Ovako je danas bilo na ulicama širom BiH

Klix.ba
Tuzla (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Demonstracije koje su prije tri dana počele u Tuzli proširile su se na brojne gradove BiH i prerasle u nemire. U Tuzli, Sarajevu, Zenici, Mostaru, Bihaću i Zavidovićima u petak je vladao haos, a ulice su izgledale kao pravo ratno proprište. Stradale su brojne zgrade institucija vlasti, historijski objekti i vrijedna arhivska građa te dokumenti.

Novinari i fotografi portala Klix.ba pratili su događaje širom BiH, a veliku pomoć pružili su nam i građani. Donosimo vam rezime današnjih događaja kroz fotogaleriju.

Podsjetimo, epilog masovnih protesta u Sarajevu na kojima se okupilo nekoliko hiljada građana su zapaljene zgrade Vlade Kantona Sarajevo, Predsjedništva BiH i Arhiva Bosne i Hercegovine. U neredima koji su trajali od podneva do 19:30 sati povrijeđeno je više od 100 osoba, a nekoliko desetaka nasilnih demonstranata je uhapšeno.

U Tuzli je danas više od 10.000 ljudi izašlo na ulice. Na današnjim demonstracijama u Tuzli zapaljena je zgrada Vlade TK, a gorjela je i zgrada Općine Tuzla, dok je zgrada Suda i Tužilaštva TK kamenovana. Premijer Sead Čaušević je podnio ostavku.

Nekoliko hiljada demonstranata bilo je i na ulicama Mostara. Zapaljena je Gradska vijećnica, Đački dom, Gradska uprava te zgrada Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona. Zapaljena su i sjedišta HDZ-a i SDA, Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona, više vozila i nekoliko privatnih objekata.

Demonstranti u Bihaću zapalili su jednu kancelariju u zgradi Vlade Unsko-sanskog kantona, a zapaljeno je i jedno vozilo na parkingu ispred te zgrade.

Epilog današnjih protesta u Zenici je više od 100 povrijeđenih osoba, zapaljene zgrade Vlade ZDK, Elektroprivrede i Općine Zenice, uništeno nekoliko automobila, polomljeni izlozi prodavnica i drugih objekata. Premijer Zeničko-dobojskog kantona Munib Husejnagić i kompletna kantonalna vlada podnijeli su danas ostavke, nakon zahtjeva demonstranata u tom gradu.

U Zavidovićima je kamenovana zgrada Općine, a načelnik je uspio pobjeći.

Protesti su danas održani i u Bugojnu, Visokom, Velikoj Kladuši, Bosanskoj Krupi, Cazinu, Sanskom Mostu, Banjoj Luci, Ključu, Tešnju, Gračanici, Travniku, Maglaju, Donjem Vakufu, Bugojnu, Olovu, Živinicama, Brčkom, Orašju, Goraždu, Ljubuškom...