Na poziv sveštenika
251

Protesti ispred policijske stanice u Srebrenici zbog hapšenja muškaraca koji su pucali ispred kuće bošnjačkog povratnika

D. Be.
Ispred policijske stanice u Srebrenici u nedjelju navečer okupio se određen broj lokalnih Srba sa zahtjevom da se na slobodu puste dvojica uhapšenih koji su osumnjičeni da su pucali iz vatrenog oružja dok su prolazili pored kuće bošnjačkog povratnika u Potoćarima uoči pravoslavnog Božića.
Portal Istraga.ba kaže da je na proteste pozvao lokalni sveštenik Srpske pravoslavne crkve (SPC) Aleksandar Mlađenović i da je nakon okupljanja policija počela "pregovore" sa sveštenikom i okupljenima,

Goran Aleksić i Nikola Grujičić su privedeni u policijsku stanicu i oni bi tu trebali prenoćiti.

Okupljenim Srbima ispred Policijske stanice u Srebrenici pridružio se i načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić i njegov zamjenik Momčilo Cvjetinović.

"Građani Srebrenice su došli ovdje da pruže podršku privedenim momcima. Momci su nevino privedeni pod optužbom da su kršili javni red i mir, što oni svakako nisu učinili. I utvrđeno je da nisu. Ovo je kontinuitet kršenja vjerskih sloboda i prava srpskog naroda u Srebrenici", rekao je sveštenik Mlađenović.

Načelnik Srebrenice Grujičić je za pritiske na policiju optužio medije iz Federacije BiH i direktora Memorijalnog centra Potočari Emira Suljagića.

Podsjetimo, Policijska uprava Zvornik saopćila je da su policijski službenici Policijske stanice Srebrenica identifikovali i uhapsili dvije osobe iniciјala G.A. i N.G. iz Srebrenice zbog postoјanja osnova sumnje da su počinila krivično dјelo "Izazivanje opće opasnosti“.

U subotu je prilikom prolaska kolone vozila pucano kraj bošnjačkih kuća u Potočarima, a u petak se desio incident u Vlasenici kada su prilikom prolaska kolone vrijeđani bošnjački povratnici.