BiH
36

Protesti ispred Parlamenta FBiH: Radnici negoduju jer vlast ignoriše njihove zahtjeve

Piše: Er. M.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Radnici više propalih preduzeća sa područja Tuzlanskog kantona, okupljenih u Sindikat solidarnosti, protestuju ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH gdje se upravo održava sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Uzvikuju: "Lopovi" i "Uhapsite lopove".

Riječ je o mirnim protestima čiji povod je rasprava o Nacrtu zakona o stečaju koji je, u odnosu na raniji, pretrpio samo neke male "kozmetičke" izmjene kada je riječ o radnicima.

Iz Sindikata solidarnosti poručili su da u ovaj nacrt nije ugrađen nijedan njihov prijedlog koji su preko zastupnika uputili Vladi Federacije BiH.

Sindikatu solidarnosti pridružili su se i radnici Krivaje iz Zavidovića, Pokret građana Gračanica, radnici Fortune, članovi pokreta NGG – Srebrenik je naš iz Srebrenika, pripadnici raznih građanskih pokreta iz Sarajeva sa kojima sarađuju već duži vremenski period te određeni broj pripadnika boračke populacije.

Predstavnik Sindikata Sakib Kopić kazao je za Klix.ba kako se nada da će obespravljene radnike primiti na razgovor predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić.

"Želimo razgovarati sa predsjednikom Parlamenta FBiH i sa klubovima zastupnika kako bismo im stavili do znanja da je Zakon o stečaju neustavan, a i da je diskriminatoran po radnike", rekao je Kopić.

Dodao je da je Vlada FBiH vjerovatno pod diktatom međunarodne zajednice ignorisala njihove ranije prijedloge iako je svima jasno kako se radi o neustavnom zakonu.

"Problem je što parlamentarci usvajaju dosta neustavnih zakona jer zahtjev za ocjenu ustavnosti ne mogu podnijeti obični građani nego samo oni koji su takve zakone donosili", kazao je on.

Zaključio je da će obespravljeni radnici ako treba angažovati i advokata te tužiti Vladu FBiH ili Parlament FBiH. Na kraju je istakao da Ustavni sud FBiH još uvijek nije razmatrao raniju apelaciju potpredsjednika FBiH Milana Dunovića na Zakon o stečaju.

Na proteste je najavljen dolazak više od 250 obespravljenih radnika.

Podsjećamo, radna grupa od predstavnika Svjetske banke, ministarstava i drugih relevantnih ustanova konstatovala je da u važećem Zakonu o stečaju određene oblasti nisu dobro regulisane, zbog čega je Vlada Federacije BiH predložila donošenje novog zakona, čiji će nacrt danas razmatrati zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Novi zakon, prema riječima federalnog ministra pravde Mate Jozića, treba osigurati pravovremenost stečajnog postupka, kao i smanjivanje troškova stečajnog postupka i poštivanje principa ravnopravnosti prilikom imenovanja stečajnih upravnika i određivanje visine njihove naknade.