Pomjeren datum
148

Protesti ispred OHR-a umjesto u ponedjeljak održat će se u utorak, na dan sjednice PIC-a

V. K.
Posljednji protesti ispred OHR-a održani krajem marta (Foto: I. L./Klix.ba)
Posljednji protesti ispred OHR-a održani krajem marta (Foto: I. L./Klix.ba)
Organizatori novih protesta ispred OHR-a saopćili su kako će se umjesto u ponedjeljak 24. aprila, protesti održati u utorak 25. aprila na istom mjestu.
Kako je naglašeno, razlog za promjenu termina je taj što je predsjednik RS-a Milorad Dodik najavio kako će se u ponedjeljak potpisati zajednička izjava stranaka iz RS-a o državnoj imovini kao i najava da će se u utorak održati sjednica Vijeća za implementaciju mira (PIC).

Kako je i ranije saopćeno, protesti će započeti u 16:30 sati, a jedan od organizatora Suad Đozić izjavio je kako Schmidt svojim odlukama treba pomoći u implementaciji presuda Evropskog suda za ljudska prava. To sada, kako ističe, nije slučaj.

"Visoki predstavnik Christian Schmidt koji je vlast iznad vlasti u našoj zemlji, svojim odlukama bi trebao da pomaže u implementaciji presuda Suda za ljudska prava u Strazburu, također, da primjeni Evropsku konvenciju za ljudska prava koja je iznad domaćeg prava u BiH, da nametne barem neke od 14 prioriteta Evropske komisije za BiH (zakone o VSTV, ombudsmenima...) koje Bosna i Hercegovina treba da ispuni. Umjesto toga, on se stavio u službu retrogradnih, segregacijskih, etno-feudalnih inicijativa koje kršeći suverenitet naše države, izvršava po nalogu Zagreba i Beograda", saopćio je.

Također, ističe se kako je ovakvim djelovanjem Schmidt podstakao neke političare da građanima vrate sjećanje prije 31 godinu.

"Može se primijetiti odgovarajuća sličnost u porukama i događajima u Skupštini RBiH (1992) i Parlamentu BiH/ NSRS u Banjoj Luci (ovih dana). Da li se ikada takvi, koji se igraju sa sudbinom nas i naše djece uplaše svoje odgovornosti, koja je posebno na Zapadu, jako bitna. Tamo političari kada se desi neka veća saobraćajna nesreća, iako nisu imali nikakvu direktnu (ili čak i indirektnu vezu) sa tim, podnose ostavke", poručila je neformalna grupa građana okupljena oko udruženja ReSTART BiH.