Banja Luka
228

Dodik nakon sastanka: U ponedjeljak ćemo potpisati zajedničku izjavu o državnoj imovini

S. Š.
Milorad Dodik (Screenshot/RTRS)
Milorad Dodik (Screenshot/RTRS)
U Banjoj Luci je danas održan sastanak koji je sazvao Milorad Dodik, a na kojem su prisustvovali predstavnici političkih stranaka iz RS-a, izuzev PDP-a i Liste za pravu i red. Tema je bila odgovor na zajedničku izjavu političara iz FBiH o državnoj imovini.
Dodik je nakon sastanka izjavio da je iskoristio svoja ovlaštenja kao predsjednik RS-a, a koje mu nalaže Ustav BiH, te je sazvao sastanak na koji se odazvao značajan broj stranaka - osim PDP-a i Liste za pravdu i red (Nebojša Vukanović).

"Razgovarali smo i potvrdili jedan nacrt izjave koji ćemo u toku vikenda dodatno razmatrati i zakazali smo za ponedjeljak a u 15 sati sastanak na kojem ćemo i zvanično potpisati zajedničku izjavu", kazao je Dodik.

Istakao je da je ključno to što partije iz RS-a smatraju da je pitanje imovine riješeno, Ustavni sud BiH djelovao je iznad Ustava BiH i "izmišljao pravni osnov".

"RS je odlučna da se državna imovina neće razmatrati na Predstavničkom domu PSBiH jer bi to značilo da je pitanje imovine pitanje BiH, a to nije tako", poručuje Dodik.

Dodao je da će se sastati u ponedjeljak, jer želi da budu izrazito ozbiljni i želi da sve političke frakcije iz RS-a učestvuju u ovome. Rekao je, također, da će izjava tokom vikenda biti dostavljena i političkim partijama koje danas nisu bile prisutne na sastanku.

Dodik je kazao, također, da će naredne sedmice zakazati sjednicu Narodne skupštine RS na kojem će razmatrati odluku o povlačenju sudije Ustavnog suda BiH koji se bira iz RS-a.

"Naredne sedmice ćemo održati sjednicu NSRS-a na kojoj ćemo donijeti odluku o povlačenju sudije iz Ustavnog suda BiH iz RS-a. U ponedeljak ćemo dogovoriti kada će se tačno ta sjednica održati", naglasio je Dodik i dodao:

"Želimo da pokažemo našu opredijeljenost prema Dejtonskom sporazumu i mislimo da je to jedini način da se održi kakva-takva BiH", zaključio je Dodik.