BiH
0

Protest teslićkih ribara zbog zagađenja Usore

SRNA
Rijeka Usora
Rijeka Usora
Sportsko-ribolovno društvu "Usora" iz Teslića sutra će održati javni protest zbog velikog pomora ribe u rijeci Usori, a nadležna inspekcija najavila je da će počinioci ekološke katastrofe biti sankcionisani.

Predsjednik tog ribolovnog društva Dušan Jotanović precizirao je da će protest biti održan zbog pomora ribe u rijeci Usori 18. maja, kada je uginulo pola tone ribe različitih vrsta.

Šef teslićke inspekcije Goran Jović rekao je da će počinioci ekološke katastrofe biti sankcionisani prekršajnim nalozima od 6.000 do 10.000 KM, jer tako Zakon propisuje, te naglasio da će inspekcija u narednom periodu nastojati da djeluje preventivno.

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević izjavio je da su nadležni organi ove kao i opštine Tešanj, gdje je zagađen i vodozahvat vodovodnog sistema, preduzeli sve mjere definisane Zakonom i proslijedili uzorke zagađene vode na laboratorijsko vještačenje, te da se rezultati mogu očekivati do kraja ove sedmice.

On je naveo da u Tesliću postoji nekoliko potencijalnih zagađivača kao što su preduzeća koja se bave hemijskom, drvnom i tekstilnom industrijom, benzinske pumpe, autopraonice i slično, te da je dogovoreno da danas bude održan zajednički sastanak o problemu i definisanju preventivnih mjera za zaštitu slivnog područja Usore.