BiH
0

Nastavljeno zagađenje rijeke Usore, uništen biljni i životinjski svijet

FENA
(Foto: Antena Radio Jelah )
Nakon katastrofe od 18. maja prouzrokovane ispuštanjem otrovne hemikalije u rijeku Usoru, koja je u potpunosti uništila sav biljni i životinjski svijet u gornjem toku ove rijeke, agonija se nastavlja.

Kako su saopćili iz UGSR "Blinker" Kalošević, otrovna hemikalija je u rijeku puštena ponovo u nedjelju oko 19 sati, o čemu svjedoče i napravljeni video i foto snimci, a prema nezvaničnim informacijama, ispuštenje hemikalije nastavljeno i u ponedjeljak.

Snimak je urađen na mjestu ispuštanja otpadnih voda iz industrijskog pogona "Destilacije" Teslić, javio je Radio Antena Jelah.

Vidno ogorčeni, ribari su o svemu upoznali nadležne institucije općina Tešanj i Teslić, a na sastanku sa općinskim načelnikom dogovoreno je da se podnese tužba protiv zagađivača i zatraži krivična odgovornost.

Jučer je pokrenuta aktivnost čišćenja uginule ribe na potezu od graničnog područja s opštinom Teslić pa do Rosulja koju su proveli aktivisti UGSR "Blinker" Kalošević i USR "Jelah" Tešanj kako bi se spriječilo izbijanje zaraza.

Riječ je o velikoj količini uginule ribe te će aktivnosti čišćenja trajati nekoliko dana, a nakon toga je planirano provođenje dezinfekcije najugroženijeg područja korita rijeke Usore u Kaloševiću.

Ove aktivnosti se provode pod nadzorom i koordinacijom Službe civilne zaštite.

Tokom dana bi trebalo da stignu i laboratorijski nalazi koji će identificirati o kojoj je hemikaliji riječ.

Za sutra su na gradskom trgu u Tesliću najavljeni i prosvjedi povodom ekološke katastrofe na rijeci Usori koje organizira USR "Usora" Teslić, a na koje su pozvali sve građane opštine Teslić kao i sve ribare i građane koji žive uz tok rijeke Usore.