BiH
76

Protest radnika Hidrogradnje: Nećemo šutjeti o kriminalu i direktorima praviti vile i vikendice

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Radnici Hidrogradnje danas su ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu održali protest u kojem su izrazili nezadovoljstvo stanjem u kojem se ova firma nalazi.

Razočarani radnici okupili su se ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu, tražeći svoja prava i još jednom podsjetivši na tešku finansijsku situaciju u kojoj se nalaze.

Mirsad Džano iz ove firme govori kako je "na čekanju" još od 2005. godine.

"Nema plate, nema zdravstva. Podigao sam krivičnu prijavu protiv tadašnjeg direktora Hidrogradnje Semina Mašića koji je trenutno otišao u drugu firmu, a čuo sam da je i tamo otpustio blizu 80 ljudi i ne uplaćuje im penzijsko osiguranje. Ni meni ništa nije uplaćivao iz razloga što sam otvoreno govorio o kriminalu i što nisam htio da radim na njihovim vilama i vikendicama", kazao je razočarani Džano i dodao kako je Hidrogradnja 13 godina pod hipotekom, te da njihov dug danas iznosi 100 miliona KM.

Podsjećamo, Hidrogradnji je prije nekoliko mjeseci isključena struja zbog neizmirenih obaveza za posljednjih osam mjeseci.

Nažalost, to je samo jedan od problema sa kojima se ova firma susreće.

Hidrogradnja d. d. Sarajevo je u 2013. godini ostvarila ukupan prihod od 32.221.214 KM, dok su troškovi poslovanja iznosili 34.170.674 KM, tako da je ostvaren negativan finansijski rezultat – gubitak u iznosu od 1.949.460 KM. U toku 2013. godine broj uposlenih smanjen je za 60 i izdvojena su znatna sredstva za njihovo penzionisanje.