Za dostojanstvo
179

Protest prosvjetnih radnika 8. maja u Sarajevu: Tražimo obrazovanje po mjeri učenika

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prosvjetni radnici u osnovnim školama u KS protestovat će 8. maja i tražiti da im se vrati dostojanstvo ukidanjem viška birokratizacije, provođenjem kurikularne reforme, potpunim zaustavljanjem mjera štednje, novim pedagoškim standardima i normativima, ukidanjem novčanih kazni zbog sitnih birokratskih grešaka te potpunim poštivanjem kolektivnih ugovora.

Kako je saopćio Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS, istovremeno će biti održan i štrajk upozorenja u svim sindikalnim podružnicama pod motom "Tražimo obrazovanje po mjeri učenika i njegovog učitelja".

Protestni skup počinje u 12 sati kod Vječne vatre, ispred Ministarstva finansija KS, a zatim će učesnici krenuti u mirnu šetnju ulicom Maršala Tita gdje će se zaustaviti ispred BBI centra i odati počast djeci Sarajeva koja su stradala u proteklom ratu. Potom će proći ulicama Mis Irbina, Musala i Reisa Džemaludina Čauševića. Zaustavit će se pred Vladom KS gdje će ostati do 14 sati.

"Djeca nam uče sve vrste glista, koliko kinezi proizvedu zrna riže i ostale stvari koje su promjenjive ili im neće trebati i oduzimaju vrijeme. Djeca su preopterećena zastarjelim planovima i programima, a u modernizaciju se ne ulaže. Djeci je dosadno, a prosvjetnim radnicima je teško. Postaju pisari koji rade trostruke poslove za istu platu. Djeca i prosvjetni radnici su nam postali zamorci", kazao nam je ranije Sivro.

Ministar obrazovanja i nauke KS Elvir Kazazović kazao je za Klix.ba kako je prije godinu i po urađena revizija postojećeg plana i programa koju su radili prosvjetni radnici, predstavnici stručnih aktiva, ali da su napravili malo izmjena.

"To ne može raditi ministar. Ne mogu ja reći šta ne valja iz biologije, historije i slično. To rade oni. Ja to apsolutno podržavam, čak i interna evaluacija ima za cilj da definitivno spoznaju da se obim gradiva mora reducirati, ali to ne mogu uraditi ja, niti narediti. Moraju sami shvatiti da njihov argument ne može biti da će se smanjiti broj časova predmeta ako se smanji obim gradiva", kazao je Kazazović.

Odluku o protestima i štrajku upozorenja prosvjetnih radnika donio je Kantonalni odbor Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS (SSOOiO) na vanrednoj sjednici koja je održana u ponedjeljak.