Decenijska agonija
142

Protest prevarenih kupaca u Tuzli: Umiru u nadi da će useliti u pošteno kupljeni stan

Piše: A. K.
(Foto: D. Z./Klix.ba)
S obzirom na to da još uvijek nisu uselili u svoje stanove, grupa prevarenih kupaca u Tuzli danas je ponovo izašla na ulice, tražeći od nadležnih da ubrzaju proces rješavanja problema koji su vezani za Stambeno-poslovni objekt "15. maj".

Izgradnja objekta u naselju Brčanska Malta u Tuzli za koju su zaduženi Direkcija za izgradnju koja je u većinskom vlasništvu Grada Tuzle i Građevinsko preduzeće Giprom je počela 2007. godine, a trebalo je da bude završena dvije godine kasnije.

Kupci su stanove, poslovne prostore i garaže uredno platili, a u njih još uvijek nisu uselili, jer zgrada još uvijek nije završena.

U cijelu problematiku je uključeno i Gradsko vijeće Tuzle koje je donijelo dvije odluke, ali one do danas nisu u cijelosti sprovedene. Prva se odnosi na zamjenu parcela, dok je druga vezana za komunalne priključke.

Adisa Mehanović kupila je stan u SPO "15. maj", ali u njega još uvijek nije uselila. Danas sa suprugom i dvoje djece živi pod kirijom u stanu od 40 metara kvadratnih.

"Danas smo odlučili ponovo izaći na ulicu, jer prema odlukama Gradskog vijeća Tuzle iz oktobra 2017. godine trebali su nam biti obezbijeđeni priključci za struju, vodu i grijanje. To se do danas u cijelosti nije sprovelo, a nama je najbitniji priključak na električnu mrežu. Gradska uprava Tuzle još uvijek nema konačno rješenje za to, što je nedopustivo", rekla je Mehanović.

Obećanje da će useliti u svoje stanove u augustu prošle godine nije ispunjen, kao ni onaj drugi po kojem su u 2019. godinu kupci trebali ući u ovoj zgradi.

"Još uvijek ne znamo šta je konkretna kočnica u procesu priključenja na mrežu električne energije. Redovno smo održavali sastanke u Gradskoj upravi Tuzle i uvijek smo imali obećanja da će se to desiti u što skorijem periodu. Gradska uprava je donosila ad hoc odluke koje zapravo nisu bile sprovodive i sada mi ne znamo šta će se desiti. Kupci nemaju više strpljenja", naglasila je Mehanović.

Predsjednik Udruženja građana SPO "15. maj" Mirsad Šuvalić danas je rekao da kupovina stana za svakoga u BiH predstavlja veliki materijalni trošak te da je 90 posto kupaca u tuzlanskom objektu sada socijalno ugrožena.

"Izuzetno je bitno da uđu u posjed svog stana i da konačno dobiju krov nad glavom. Mnogi su podigli kredite koje i danas odplaćuju. Devet ljudi je u međuvremenu umrlo, a nije uspjelo doći u posjed svoje imovine", istakao je Šuvalić.

Grupa Tuzlaka danas se okupila prvenstveno ispred zgrade u koju još uvijek ne mogu useliti, a potom je krenula put Gradske uprave.

Od Imamovića su očekivali da im se obrati, međutim to se nije desilo. U jednom trenutku su pokušali proći i do samog ulaza u zgradu, ali ih je u tome spriječila policija.