BiH
0

Prosvjetnim radnicima USK-a osnovica za isplatu plaća povećana na 105 KM

FENA
Komisija za obrazovanje, kulturu, sport i mlade Skupštine USK-a danas u Bihaću zajedno s predstavnicima Vlade Kantona i Sindikata obrazovanja USK-a postigla je kompromis za potpisivanje sporazuma za isplatu plaća i drugih primanja prosvjetnim radnicima od oktobra do kraja decembra, jer je prethodni istekao 30. septembra.

Stručni tim Vlade i sindikati predškolskog, osnovnog i visokog obrazovanja privatili su da osnovica za isplatu plaća bude povećana sa 100 na 105 KM i 10 maraka po danu za topli obrok, dok se Sindikat srednjeg obrazovanja odbio izjasniti o ovom prijedlogu.

Oni su kako tvrde nezadovoljni dinamikom pregovora s Vladom, ignoriranjem njihovih višemjesečnih zahtjeva za usklađivanje koeficijenata zaposlenih u obrazovanju s koeficijentima ostalih budžetskih korisnika.

Dogovoreni kompromis bit će prezentiran u petak i članovima Kolegija Skupštine Kantona, a u ponedjeljak će se prihvaćeni prijedlog naći na dnevnom redu sjednice Vlade Kantona, tako da se potpisivanje sporazuma očekuje u utorak.

Sindikat srednjeg obrazovanja obećao je u ponedjeljak prije Vladinog zasjedanja dostaviti svoj stav, nakon što održi sjednicu, no sudeći prema danas rečenom sporazum će ipak biti potpisan, ma kakav njihov stav bio.