Manjak učenika
4

Prosvjetni radnici u RS-u traže veće plate, danas konačni pregovori o kolektivnom ugovoru

M. N.
Foto: RTRS
Foto: RTRS
Zaposleni u oblasti obrazovanja i kulture na području Republike Srpske danas bi mogli dobiti konačnu verziju posebnog kolektivnog ugovora kojim će biti utvrđena njihova zagarantovana radnička prava i iznos koeficijenta za ovu školsku godinu.

Delegacija Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS sastat će se s ministricom obrazovanja Natalijom Trivić u Administrativnom centru Vlade RS gdje će obaviti završne pregovore. Prosvjetni radnici ranije su izašli sa zahtjevom za povećanje plata, posebno za one kategorije radnika koje nisu imale nikakvo povećanje ove godine.

Kako je rekao predsjednik ovog sindikata Dragan Gnjatić, povećanja nisu ostvarili nekvalifikovani, polukvalifikovani i radnici sa srednjom stručnom spremom. Smatraju da se plata treba povećati za minimalno pet-šest posto. Također, tražili su izjednačavanje platnih koeficijenata s koeficijentima koje imaju ostali zaposlenici koji primaju platu iz budžeta.

S obzirom na to da se i prosvjetni radnici u RS-u suočavaju s manjkom učenika u osnovnim i srednjim školama, Sindikat je tražio zbrinjavanje radnika s obzirom na to da se proteklih mjeseci govorilo o pojavi tehnološkog viška. Ova stavka bi se također trebala naći u kolektivnom ugovoru, odnosno rješenju za ovaj problem.

Gnjatić je poručio kako nadležno ministarstvo mora pronaći način da izvrši preraspodjelu za nastavnike koji ostaju ili su već ostali bez norme, kako ne bi bilo otkaza.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS poslali su dopise direktorima škola da utvrde koji nastavnici su ostali bez norme i izvrše preraspodjelu u škole gdje ima više učenika, a nedostatak kadra.