Iznenađeni sjednicom
35

Prosvjetni radnici u KS će još čekati na povećanje plaće: Ovo se nije smjelo desiti

Piše: M. N.
Arhiv (Foto: D. S./Klix.ba)
Arhiv (Foto: D. S./Klix.ba)
Prosvjetni radnici, članovi sindikata koji su potpisali sporazume s Vladom KS o povećanju osnovice plaće na 310 KM, morat će sačekati na veće plaće, jer Skupština KS danas nije izglasala izmjene Zakona o budžetu za 2018. godinu.

Ove izmjene bi omogućile preraspodjelu novca s projekata koji neće biti realizovani do kraja ove godine, na plaće radnika u prosvjeti, MUP-u i institucijama KS.

Zastupnici nisu imali priliku da se izjasne o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o izvršavanju Budžeta KS za 2018. godinu, jer nije bilo većine, a i zbog zahtjeva zastupnika Mirsada Pindže da Vlada KS dostavi informaciju u kojoj se detaljno navodi kako je planirano izdvajanje dodatnih sredstava za plaće. Zastupnici su tražili da se u izmjene dopiše dio u kojem se od povećanja plaća izuzimaju premijer, ministri i zastupnici Skupštine KS.

U ranijim razgovorima s predstavnicima sindikata i vlast i opozicija su najavile da će podržati ove izmjene koje bi omogućile da osnovica plaće radnicima bude 310 KM. Ove izmjene sačekat će novi saziv Skupštine, a uvećanje plaća će radnicima biti isplaćeno retroaktivno.

Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja KS Faruk Bešlić kazao je kako je iznenađen današnjim tokom sjednice jer je mislio da će ove izmjene zakona proći bez problema.

"Vlada KS je pogriješila što je išla na utvrđivanje osnovice u zakonu, trebala ga je izmijeniti tako da se taj dio skroz izbriše, jer prema Zakonu o radu radnici dogovaraju plaću putem kolektivnog ugovora. Skupština nije poslodavac, već Vlada. Nismo imali vremena da to osporavamo putem suda. Ovo se nije smjelo desiti", rekao je Bešlić za Klix.ba.

Istakao je kako se ovdje pokazalo politikanstvo preko leđa 11.000 ljudi te da oni ne pregovaraju s političkim partijama i njihovom voljom, već Vladom kao poslodavcem.

Pregovori o osnovici za 2019. godinu počinju već naredne sedmice.

"Vlada Adema Zolja ili vlada Elmedina Konakovića ili vlada Semira Efendića ili neka četvrta, neka pripremi plaće po osnovici 315 KM u Budžetu Kantona Sarajevo za 2019. godinu. Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS neće odstupiti od svojih opravdanih i realnih zahtjeva", kazao je Saudin Sivro predsjednik ovog sindikata.

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja KS ponovio je raniji zahtjev kako će za prvih šest mjeseci tražiti osnovicu od 320 KM, a posljednjih šest mjeseci 2019. godine 330 KM.