Traže veće plaće
58

Prosvjetni radnici danas protestuju ispred Vlade KS

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Prosvjetni radnici Kantona Sarajevo danas će održati mirne proteste ispred Vlade KS od 12:05 do 14 sati pod motom "Tražimo dostojanstvene plaće".

Kako je ranije rekao predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro, proteste održavaju zbog ignorantskog odnosa Vlade KS prema prosvjetnim radnicima koji od prošlih protesta, održanih u maju, čekaju da se ispoštuje kolektivni ugovor. U pregovore nisu stupili iako su Vladu KS pozivali četiri puta i slali zahtjeve za sastanke s premijerom KS Ademom Zoljem i nadležnim ministrima.

Na protestima se očekuje između 500 i 1.000 članova sindikata, a podržat će ih i sindikati radnika u srednjim školama i policije KS.

Zanimljivo je da je Vlada KS odgovorila tek 7. septembra i zakazala sastanak na dan protesta, danas u 13 sati.

Sindikat je s Vladom KS u januaru potpisao sporazum kojim su definisali da će osnovica od 290 KM u 2018. biti jednaka za sve budžetske korisnike izuzev za uposlenike u policiji. Do toga nije došlo. Prosvjetni radnici traže povećanje osnovice plaće na 330 KM.

Sindikati su poručili da se, ukoliko ne bude odgovora, mogu očekivati još veći protesti i druge aktivnosti od kojih će, kako je najavljeno, Vladu KS zaboljeti glava.