Vanredna sjednica
75

Prosvjetni radnici 12. septembra protestuju ispred Vlade KS, žele veće plaće

Piše: M. N.
Sa prošlih protesta (Foto: Klix.ba)
Sa prošlih protesta (Foto: Klix.ba)
Kantonalni odbor Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS na današnjoj vanrednoj sjednici donio je odluku o održavanju protesta ispred Vlade KS 12. septembra.

Protesti će biti održani u 12:05 sati pod motom "Tražimo dostojanstvene plaće".

Na današnjoj sjednici donesena je i odluka da se premijer KS Adem Zolj proglasi personom non grata za prosvjetne radnike u KS. Kako nam je ranije rekao predsjednik ovog sindikata Saudin Sivro, do ovakvih odluka je došlo zbog ignorantskog odnosa premijera KS prema prosvjetarima.

Razmišljalo se i o generalnom štrajku od samog početka školske godine, ali su u Sindikatu donijeli odluku da do njega još ne dođe, jer ne žele da učenici ispaštaju.

Na jučerašnjem sastanku predstavnika Sindikata i Vlade KS nije postignut nikakav dogovor u vezi sa zahtjevom o povećanju plaća prosvjetarima. Sastanku su prisustvovali ministri Elvir Kazazović, Amela Dautbegović, Jasmin Halebić, Zilha Ademaj i Mario Nenadić, a u ime Sindikata predsjednik Kantonalnog odbora Saudin Sivro i potpredsjednica Envera Šukman.

Iako su prvobitno tražili povećanje osnovice plaće na 380 KM, Sindikat je izrazio spremnost da pregovaraju i za osnovicu od 330 KM. Međutim, prema Sivrinim riječima, sastanak je završen bez dogovora. Sastanku nije prisustvovao premijer Zolj, iako je bio pozvan.