Stižu novi protesti?
46

Prosvjetari u Sarajevu traže stavljanje van snage novog Pravilnika o diskriminaciji

Dž. L.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja Kantona Sarajevo uputio je zahtjev premijeru Edinu Forti da stavi van snage Pravilnik o prepoznavanju, prevenciji i zaštiti od diskriminacije u osnovnim školama koji je resorna ministrica usvojila, kako kažu, bez konsultacija s prosvjetarima.

"Uvaženi premijeru, imamo potrebu i obavezu da Vas obavijestimo da je ovakvo donošenje Pravilnika, bez učešća Sindikata, suprotno Kolektivnom ugovoru za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo, Zakonu o osnovnom obrazovanju te Zakonu o vijeću zaposlenika", navodi iz Sindikata.

Predsjednik Sindikata Saudin Sivro u izjavi na naš portal podsjeća da je Kolektivnim ugovorom, koji su članovi Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja KS dva puta u proteklom periodu potpisali sa Vladom KS, jasno propisano sve ono što se tiče diskriminacije, uznemiravanja, mobinga i sličnih stvari, načina prijave takvih pojava te postupanje prema njima.

"U svim ranijim zakonskim aktima ugrađene su sve ove odredbe, a ovdje se sada govori ponovo o istoj stvari, ali na drugi način. Nigdje ne postoji obaveza da ministar donosi ovaj propis. Ministrica nije donije više od 20 podzakonskih akata koji su vrlo bitni, ne samo za prosvjetne radnike i proces odgoja i obrazovanja u školama, već i za učenike i njihove roditelje, ali je donijela propis za koji nije bila obavezna da ga donese. Za ovaj propis nije predviđena nikakva sankcija i ono što piše u prelaznim završnim odredbama jeste da se ovaj Pravilnik ne treba usklađivati internim aktima u školama što znači da bilo šta što se zove prekršaj neće se moći provesti sankcija zbog njegovog kršenja. Ministrica je mogla donijeti ovakav akt koji bi se odnosio na učenike i bilo koga drugog u procesu obrazovanja ali nije mogla obuhvatiti radnike. Novi pravilnik nemoguće je provesti. Radnik koji bi bio sankcionisan po ovom Pravilniku, ne bi se mogao provesti nikakav disciplinski postupak protiv njega", kazao nam je Sivro.

On dodaje da škole uvijek moraju uskladiti svoje interne akte u skladu s novim pravilnicima koje donose resorna ministarstva, ali ne i u ovom slučaju. Sindikat će, kako najavljuje Sivro, posegnuti za sudskim procesom u kojem će tražiti da se stavi van snage doneseni Pravilnik.

"Pravilnici će na ovakav način zaokupiti sve učesnike u obrazovnom procesu, posebno nastavnike i stručne saradnike. Mi ćemo se morati baviti dministracijom. Stalno poinavljamo kako imamo stotine pravilnika, a ne bavimo se odgojem i obrazovanjem djece. Mi smo zbog toga pretprošle godine izašli na proteste pred Vladu Kantona Sarajevo i ako treba ponovo ćemo to uraditi, bez obzira ko će biti premijer", naglasio je Sivro.