Atraktivna lokacija
38

Prostor bivše fabrike "Zora" u Sarajevu pretvoren u deponiju, građani ogorčeni

E.S.H.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Na lokaciji bivše Fabrike čokolade "Zora", koja je kasnije preimenovana u "Sarabon", u sarajevskom naselju Stup, nagomilan je otpad te je na taj način stvorena divlja deponija u blizini naselja i glavne saobraćajnice.

Ogorčeni građani su nam kazali kako je nevjerovatno da se na takvoj lokaciji odlaže otpad te da godinama nije očišćeno.

"Ovo je sramota, ruglo grada. Nemoguće je da se godinama ništa ne može uraditi da se sredi lokacija na kojoj je nekada bila 'Zora'. Širi se neugodan miris i nadležni hitno trebaju nešto uraditi", kazao nam je čitatelj.

S obzirom na to da je lokacija na prostoru općine Ilidža, iz press službe su nam kazali da je odmah obaviještena komunalna inspekcija koja će u najkraćem mogućem roku izvršiti inspekcijski nadzor.

"Prema pozitivnim zakonskim propisima, vlasnici nekretnina, zemljišta, odnosno objekata, pored prava na posjed i ostalih vlasničkih prava imaju i obavezu održavanja nekretnine prema važećim zakonskim rješenjima u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom ili namjenom predmetnih nekretnina", kazali su nam iz Općine Ilidža.

Dodali su da je, s obzirom na to da se radi o prostoru koji se nalazi na naseljenom području koje nikako nije predviđeno za bilo kakvu deponiju ili odlagalište drugog otpada, neophodno izvršiti inspekcijski nadzor te narediti poduzimanje određenih mjera u cilju otklanjanja takvog neželjenog stanja i upozoriti vlasnika na posljedice takvog postupanja protivno zakonskim rješenjima.

"Općina Ilidža će shodno aktuelnim saznanjima poduzeti hitne aktivnosti iz svoje nadležnosti u smislu inspekcijskog nadzora te utvrditi činjenično stanje na terenu i na temelju istog donijeti zakonom propisane odluke, sve u cilju otklanjanja bilo kakvih štetnih posljedica za građane", zaključuje se u odgovoru iz Općine Ilidža.

Podsjećamo, krajem 2006. godine je sarajevska tvornica slatkiša "Sarabon" otišla u stečaj. "Sarabon", koji je prije nosio ime "Zora", privatizovan je 2000. godine, a vlasnici su postali braća Vahidin i Bahrudin Čomor, plativši firmu 2,8 miliona maraka. Braća su tada postali vlasnici 45,9 posto državnog kapitala, a ostatak dionica pripao je radnicima fabrike. Novi vlasnici su u kratkom periodu kompletnu imovinu Sarabona kreditno zadužili kod Hypo Alpe Adria banke. Dug firme u konačnici je iznosio 18 miliona KM, uz šest miliona KM potraživanja koja su bila osporena. Privatizacija je kasnije poništena, ali novca nema. Ovo preduzeće je u stečaju, potraživanja radnika nikad nisu naplaćena, a njegova imovina je do sada bezuspješno nuđena na prodaju.