Koji kriteriji?
15

Prošlogodišnja dobitnica "Zlatnog odrona" Zora Dujmović proglašena "najboljom ministricom"

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zora Dujmović, jedna od najneaktivnijih federalnih ministrica, izabrana je jučer na tradicionalnoj manifestaciji u organizaciji Nezavisnih novina za najbolju ministricu u Vladi Federacije BiH.

U Banjoj Luci sinoć je održana tradicionalna manifestacija "Ličnost godine in memoriam Željko Kopanja 2017" u organizaciji Nezavisnih novina.

Priznanja su dodjeljivana u nekoliko kategorija, a za ličnost godine 2017. izabran je Igor Radojičić, gradonačelnik Banje Luke. Novinar godine po izboru Nezavisnih novina je Denis Bojić, novinar RTRS-a.

Za najbolju ministricu u Vijeću ministara BiH izabrana je Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice. Najboljim ministrom u Vladi Republike Srpske proglašen je Anton Kasipović, ministar pravde, a najboljom ministricom u Vladi FBiH Zora Dujmović, ministrica kulture i sporta.

Ništa ne bi bilo sporno da Dujmović prošle godine od kulturnih radnika nije dobila simboličnu nagradu "Zlatni odron" zbog ignorantskog odnosa vlasti u FBiH prema institucijama kulture.

Udruženje rediteljica i reditelja BiH odlučilo je dodijeliti nagradu "Zlatni odron" premijeru Vlade FBiH Fadilu Novaliću i ministrici kulture i sporta Zori Dujmović, koje su okarakterisali kao glavne krivce za katastrofalno stanje u kulturi.

Dvadeset dvije institucije i udruženja u zajedničkom protestnom pismu zatražili su 2015. godine smjenu Zore Dujmović zbog dodjele sredstava za kulturu po etničkom kriteriju koji nije zakonom propisan te su također u više slučajeva dijeljena privrednim subjektima i projektima koji nemaju veze s kulturom i nisu predviđeni kriterijima.

Zanimljiva je i informacija da se Dujmović nalazi na čelu ministarstva za koje je politička stranka HDZ (u ime koje Dujmović obnaša dužnost ministrice) obećavala da će ga ukinuti.