Ubijeno 116 ljudi
434

Prošlo je 28 godina od stravičnog zločina HVO-a u Ahmićima

B. R.
Prošlo je 28 godina od zločina Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u kojem je ubijeno 116 Bošnjaka u mjestu Ahmići. Za zločin je na 25 godina osuđen Dario Kordić, koji sada živi kao slobodan građanin, a čiji lik i nedjelo glorificira Hrvatska demokratska zajednica (HDZ).

Vojnici HVO-a su 16. aprila 1993. godine ubili 116 osoba i razorili Ahmiće. Među ubijenima je bilo jedanaestero djece i 32 žene. Simbol stradanja Ahmića, mjesta kod Viteza, je i u potpunosti srušena džamija.

Još nisu pronađene sve žrtve ovog zločina, a Kordića je po izlasku iz pritvora uz proslavu dočekao HDZ na čelu s njegovim predsjednikom Draganom Čovićem. Ovaj presuđeni ratni zločinac se sada predstavlja kao prosvijetljena osoba posvećena duhovnosti i do sada je odbijao javno komentarisati ono što se dešavalo u Ahmićima.

Porodice žrtava insistiraju da se kazne i drugi pojedinci koje smatraju odgovornima za zločin. Prilikom obilježavanja 25. godišnjice komandir snaga Ujedinjenih nacija (UN) Bob Stewart se prisjetio prizora koje je zatekao odmah nakon zločina.

Kako je kazao, bilo je to djelo đavola. Naglasio je da je u ovom dijelu Bosne i Hercegovine također počinjen genocid.

Prošle godine je zbog pandemije koronavirusa obilježavanje godišnjice masovnog ubistva bilo znatno drugačije u odnosu na prethodne godine. Inače se obilježava nizom aktivnosti i dolaskom većeg broja ljudi.

U Trusini kod Konjica će danas biti obilježeno također 28 godina od zločina kojeg su počinili pripadnici jedinice za specijalne namjene Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) "Zulfikar".

Tada su ubijene 22 osobe hrvatske nacionalnosti, a za ovaj zločin je osuđeno pet osoba.

Sud Bosne i Hercegovine je pravomoćno osudio Nihada Bojadžića na 15 godina zatvora, Edina Džeku na 13, Nedžada Hodžića na 12, Mensura Memića na deset i Rasemu Handanović na pet i po godina zatvora.

Optužnica je bila podignuta i protiv zapovjednika jedinice Zulfikara Ališpage, a suđenje je prekinuto zbog njegovog zdravstvenog stanja.

Pravomoćno su oslobođeni Dževad Salčin i Senad Hakalović.