BiH
2

Prošle su 24 godine od masakra u ulici Halači u Sarajevu

Klix.ba
Porodice, prijatelji, komšije te delegacije Kantona i Grada Sarajeva, kao i Općine Stari Grad položili su danas cvijeće i odali počast učenjem Fatihe i minutom šutnje stradalim Sarajlijama na mjestu masakra u ulici Halači kod broja 5 na Baščaršiji.

Na tom kobnom mjestu su prije 24 godine smrtno stradali: Dženan Aljević, Mahir Ferhatović, Tarik Harba, Esma Muratović, Meliha Muratović-Spahić, Almasa Spahić, Mahira Spahić i Ismet Suljić.

"Na današnji dan 1992. godine na ovome mjestu je počinjen stravičan zločin u kojem je ubijeno osmero naših sugrađana od kojih je dvoje djece. I da tragedija bude još veća, tog dana porodica Spahić je ostala bez četiri članice svoje porodice, tačnije ubijene su tri sestre Almasa, Mahira i Meliha te njena sedmogodišnja kćerka Esma", podsjetio je sa suzama u očima predsjednik Udruženja roditelja djece Sarajeva ubijene od 1992. do 1995. godine Fikret Grabovica.

Kazao je da je ono što najviše boli činjenica da za ovaj zločin, kao i za sve druge još nikada niko nije odgovarao.

"U ime Vlade Kantona Sarajevo i u svoje ime želim da vam i na ovaj način pružim ruku saosjećanja i pokažem da razumijem vašu tugu i bol", naglasio je ministar finansija Kantona Sarajevo Jasmin Halebić te naveo kako Vlada KS nastoji i institucionalno pomoći porodicama ubijenih.

Istakao je da svi koji su stradali na ovom mjestu nisu predstavljali legitimni vojni cilj i to je dio istine na koji stalno trebamo podsjećati, a svi oni koji su izvršili ove zločine trebaju za njih i konačno odgovarati.