Nakon besjede
0

Proslavi Oporavak: BiH treba koordinirano upravljanje problemom zloupotrebe droga

Klix.ba
Bosna i Hercegovina već duži vremenski period ulaže napore za suzbijanje trgovine i zloupotrebe droga, ali u nevladinoj organizaciji "Proslavi Oporavak" imaju zamjerku i napominju da je potreban sveobuhvatan i udružen pristup.

"S obzirom na složenost i višestruku prirodu upotrebe droga i njene posljedice, jasno je da je potreban sveobuhvatni i udruženi pristup, koji uključuje aktere iz zdravstvenih, socijalnih, obrazovnih, pravosudnih, policijskih sektora kao i sektora civilnog društva, kako bi odgovorili na izazove i što je moguće bolje intervenirali u ovoj oblasti", navodi se u saopćenju nevladine organizacije Proslavi Oporavak.

Delegacija Evropske unije posjetila je, kako su to saopćili, prostorije nevladine organizacije Proslavi Oporavak, a posjeta je "pokazala da je jedna od glavnih prepreka u borbi protiv droge i ovisnosti nedostatak odgovarajućeg razumijevanja ovog problema kao i razumjevanje procesa oporavka od ovisnosti od strane nadležnih organa, ali i šire javnosti".

"Nadležni organi trebaju izgraditi uzajamno korisna partnerstva sa nevladinim organizacijama poput "Proslavi Oporavak" i uložiti dodatne napore kroz programe rane detekcije, tretmana, oporavka i reintegracije u društvo. Nacionalna strategija za nadzor nad opojnim drogama, prevenciju i suzbijanje zloupotrebe opojnih droga za period 2018-2023, koja je nedavno usvojena bi trebala da bude polazna tačka za brzo usvajanje Akcionog plana koji bi mogao definisati uloge svih uključenih aktera", stoji u saopćenju.

Ističu da je jedan od zaključaka sastanka da vlasti u BiH moraju uložiti ambicioznije napore u izgradnju zakonodavnog i institucionalnog okvira koji bi mogao adresirati nedostatak koordinacije između vlasti na državnom, entitetskim i kantonalnim nivoima.

"Činjenica da Bosna i Hercegovina nema u potpunosti funkcionalni centar za monitoring droga ili nacionalni krovni ured smanjuje efikasnost u borbi protiv zloupotrebe droga. Imajući u vidu predstojeće mišljenje Evropske komisije o prijavi BiH za članstvo u EU, ovo je vrijeme kada BiH i njene vlasti moraju pokazati neophodnu odlučnost da ojačaju borbu protiv droga i dovrše uspostavljanje nacionalnog sistema ranog upozoravanja, kao jedan od uslova iz Poglavlja 24", navodi se u saopćenju.

Iz Proslavi Oporavak ističu da su izložili svoje aktivnosti, ali i sve prepreke i izazove s kojima se susreću u svom radu, predstavnicima delgacije EU u BiH na čelu sa Richardom Wood-om, odjela za zdravstvo pri Ministarstvu civilnih poslova BiH koju je zastupala Sabina Šahman, te Jasmina Pljevljaka u ime sektora za borbu protiv zloupotrebe droga koje djeluje pri Ministarstvu sigurnosti BiH.

"Predstavnici EUD / EUSR-a pohvalili su posvećen rad nevladinih organizacija poput Proslavi Oporavak, koji je u proteklih 10 godina podržao više od 1.200 korisnika droga u procesu oporavka. Njihova besplatna i anonimana telefonska linija (0800-28000) za pružanje pomoći ovisnicima i njihovim porodicama je jedina ovakve vrste u BiH i kroz nju udruženje bilježi trostruki porast poziva u zadnjih godinu dana", zaključuje se u saopćenju.