BiH
0

Proslava Dana Evrope u BiH

Klix.ba
Već danas, 08.05. (četvrtak) Banjaluka prvi put proslavlja Dan Evrope.

Iako je zvanično Dan Evrope 9. maj, Banjaluci je pripala čast da 08.05. otvori ovogodišnje trodnevno obilježavanje Dana Evrope koje će se u Bosni i Hercegovini još desiti u Sarajevu (09.05.) i Mostaru (10.05.).

Program proslave u Banjaluci sa imenima zaslužnih organizacija i institucija koji ga realizuju izgleda ovako:

11:00 Kros ucenika banjalučkih osnovnih škola u parku Mladen Stojanović - Sekretarijat za sport i omladinu pri Ministarstvu prosvjete i kulture RS

19:30 Koncert kamernog ansambla Arion ispred Galerije likovnih umjetnosti – Grad Banja Luka

21:00 Koncert na tvrđavi Kastel - Udruženje nezavisnih stvaralaca Geto. UČestvuju:

  • Jubbooko sa Negrass (Banja Luka, Bosna i Hercegovina)
  • Moveknowledgment (Novo Mesto, Slovenija)
  • Del Arno Band (Beograd, Srbija i Crna Gora)

Organizaciju koncerta su omogućili Evropska Komisija, Grad Banja Luka, Partnerski Omladinski Program, SHL i Pivovarna Laško. Ulaz je besplatan.

Iako se u razvijenim gradovima Evropske Unije na Dan Evrope mladi ljudi vesele i zabavljaju u čast prosperiteta i suživota u okviru evropske porodice, UNS Geto želi da mladi Banjalučani osim dobrog provoda uz kvalitetne muzičke grupe počnu da razmišljaju, razvijaju svijest i spoznaju o Evropi u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, te da se više anagažuju kako bi se izborili za prava i mogućnosti koje su nam uskraćene.

Na Španjolskom trgu u Mostaru, 10.5. održat će se proslava u povodu Dana Evrope. Nastupit će preko stotinjak mladih izvođača, od dječijih horova, plesnih studija do rock bendova.

Manifestaciju organizira Delegacija Europske komisije u BiH.