Podaci Kriznog štaba
39

Prosječna dob umrlih koji su bili zaraženi koronavirusom u Hercegovini je 76 godina

R. D.
Nermin Avdić
Nermin Avdić
Hercegovačko-neretvanski kanton prvi je uveo jedan vid karantina, a na konferenciji za medije Kriznog štaba ovog kantona kazano je kako dosad ukupno imaju registrovanih 174 pozitivnih na koronavirus.

Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK, analizirajući stanje kazao je kako je stanje u Konjicu, prvom žarištu, trenutno izvanredno, jer već nekoliko dana nema novih slučajeva zaraze.

"Solidna situacija je u Jablanici, jer su to pojedinačni slučajevi, a u Čapljini je zaraza vezana za jednu veću porodicu i njene kontakte", izjavio je Avdić te naglasio kako je najsloženija situacija još uvijek u Čitluku gdje se poslije čitavog niza testiranja više klastera i firmi došlo se do cifre od 66 zaraženih.

Avdić je kazao kako je od umrlih u ovom kantonu 67 posto muškaraca, za razliku od oboljelih gdje dominiraju žene.

"Prosječna dob umrlih je 76 godina", kazao je Avdić koji je naveo da se u mostarskoj Covid bolnici nalazi 29 pacijenata, a šest ih je na respiratoru.

Eugen Ćubela, načelnik Civilne zaštite HNK, rekao je kako su odluku o kontroli kretanja donijeli jer su došli do saznanja da se sve otima kontroli.

"Da bismo to na vrijeme suzbili, odlučili smo se na ovaj korak. On je u skladu sa Zakonom o zaštiti ljudi od zaraznih bolesti. Zahtjev je uputio kantonalni ZZO i na njihov prijedlog smo glasali o tome. Sve je po zakonu. Jednoglasno je donesena odluka", rekao je.