{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Propušteno vrijeme za promjenu Ustava

F
26.4.2010. u 17:44
0
0
Propušteno vrijeme za promjenu Ustava
0
Propušteno vrijeme za promjenu Ustava
Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović sastao se danas s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Valentinom Inzkom.
Razgovorano je o aktuelnim političkim pitanjima u BiH, a naročito o pristupanju BiH euroatlantskim integracijama, reformi Ustava, transformaciji Ureda visokog predstavnika i ispunjavanju 5+1 ciljeva i uslova, popisu stanovništva, regionalnoj saradnji, odnosima sa susjedima i drugim pitanjima.

Na početku razgovora, visoki predstavnik je zahvalio članovima Predsjedništva BiH za odluku o upućivanju jedinice Oružanih snaga BiH u Afganistan, koja je, pored drugih, doprinijela dobijanju članstva BiH u MAP-u pri NATO-u.

Ta odluka Predsjedništva BiH je pozdravljena i pozitivno ocijenjena od međunarodne zajednice, istakao je visoki predstavnik.

Radmanović je rekao da sada ostaje da se riješi teže pitanje, vojne imovine, s obzirom na različite stavove u vezi s tim koji postoje u BiH. On je naglasio da to nije nadležnost Predsjedništva BiH, već da se ovo pitanje mora rješavati sporazumno između premijera entiteta i Vijeća ministara BiH, kako i nalaže Zakon o Oružanim snagama BiH.

Što se tiče promjena Ustava, sagovornici su se složili da je propušteno vrijeme da se izvrše one promjene oko kojih se mogao postići dogovor, a koje su vezane za Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, tako da sada nije realno zbog izbora bilo šta učiniti po ovom pitanju.

Ustavne razgovore o ovome treba nastaviti nakon održanih izbora u BiH, zaključeno je.

Radmanović je ponovio raniji stav da Ured visokog predstavnika treba što prije da se transformira u specijalno predstavništo Evropske unije, tako da će domaći političari morati preuzeti odgovornost na sebe.

Istovremeno, izrazio je pesimizam u pogledu mogućnosti brzog dogovora oko popisa imovine, zbog različitih stavova u BiH, što je jedan od uslova za zatvaranje Ureda visokog predstavnika.

Na kraju, sagovornici su razmijenili informacije i mišljenja oko saradnje zemalja regiona, a prije svega o nedavnom susretu predsjednika Srbije, Turske i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH u Istanbulu, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: