Sastanak Radmanović-Inzko
0

Propušteno vrijeme za promjenu Ustava

FENA
Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović sastao se danas s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Valentinom Inzkom.

Razgovorano je o aktuelnim političkim pitanjima u BiH, a naročito o pristupanju BiH euroatlantskim integracijama, reformi Ustava, transformaciji Ureda visokog predstavnika i ispunjavanju 5+1 ciljeva i uslova, popisu stanovništva, regionalnoj saradnji, odnosima sa susjedima i drugim pitanjima.

Na početku razgovora, visoki predstavnik je zahvalio članovima Predsjedništva BiH za odluku o upućivanju jedinice Oružanih snaga BiH u Afganistan, koja je, pored drugih, doprinijela dobijanju članstva BiH u MAP-u pri NATO-u.

Ta odluka Predsjedništva BiH je pozdravljena i pozitivno ocijenjena od međunarodne zajednice, istakao je visoki predstavnik.

Radmanović je rekao da sada ostaje da se riješi teže pitanje, vojne imovine, s obzirom na različite stavove u vezi s tim koji postoje u BiH. On je naglasio da to nije nadležnost Predsjedništva BiH, već da se ovo pitanje mora rješavati sporazumno između premijera entiteta i Vijeća ministara BiH, kako i nalaže Zakon o Oružanim snagama BiH.

Što se tiče promjena Ustava, sagovornici su se složili da je propušteno vrijeme da se izvrše one promjene oko kojih se mogao postići dogovor, a koje su vezane za Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, tako da sada nije realno zbog izbora bilo šta učiniti po ovom pitanju.

Ustavne razgovore o ovome treba nastaviti nakon održanih izbora u BiH, zaključeno je.

Radmanović je ponovio raniji stav da Ured visokog predstavnika treba što prije da se transformira u specijalno predstavništo Evropske unije, tako da će domaći političari morati preuzeti odgovornost na sebe.

Istovremeno, izrazio je pesimizam u pogledu mogućnosti brzog dogovora oko popisa imovine, zbog različitih stavova u BiH, što je jedan od uslova za zatvaranje Ureda visokog predstavnika.

Na kraju, sagovornici su razmijenili informacije i mišljenja oko saradnje zemalja regiona, a prije svega o nedavnom susretu predsjednika Srbije, Turske i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH u Istanbulu, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića.