Glavni odbor SDP-a
140

Propao Lagumdžijin pokušaj smjene Magazinovića, Čengića i Mašića; izbor novog predsjednika SDP-a 25. maja

D. Be.
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
Na samom početku sjednice Glavnog odbora SDP-a nije prošao prijedlog člana Zlatka Lagumdžije za smjenu predsjednika Glavnog odbora Saše Magazinovića, generalnog sekretara Irfana Čengića i političkog direktora Damira Mašića. Od 140 članova GO prijedlog je dobio samo tri glasa.

Predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH Saša Magazinović kazao je uoči početka sjednica Glavnog odbora da je stav Predsjedništv da ne treba ulaziti u vlast s nacionalnim strankama, ali da se daje podrška SDP-u u Tuzlanskom kantonu da pravi vlast na osnovu građanske platforme.

"Predsjedništvo SDP-a je zadužilo predsjednika Nermina Nikšića, potpredsjednike Zukana Heleza i Denisa Bećirevića da pomognu ispunjenju ove namjere. Konkretan plan i program Kantonalnog odbora SDP-a Tuzlanskog kantona na osnovu koga će biti formirana vlast bit će zastupljen svim zastupnicima, pa će i svaki pojedinac u Skupštini koji želi podržati program, biti više nego dobrodošao", rekao je Magazinović.

On je istakao da će Glavni odbor danas razmatrati i raspisivanje izbora za predsjednika SDP-a koji bi se trebali održati 25. maja, kao i održavanje 7. redovnog Kongresa 8. juna u Sarajevu.

Lider SDP-a Nermin Nikšić je kazao da će Glavni odbor donijeti odluku o isključenju Damira Nikšića nakon što je jučer Predsjedništvo razmatralo i jednoglasno usvojilo zaključak.

"SDP nema problem sa članovima koji imaju drugačije mišljenje, ali smatramo da niko nema pravo vrijeđati, provocirat i kvalifikovati bilo koga čime se nanosi šteta unutar SDP-a i u javnosti. Prijedlog je da se naš član, drug i zastupnik isključi iz članstva", dodao je Nikšić.

Nikšić je dodao da je SDP razgovarao sa SBB-om za formiranje vlasti u Tuzli i da postoji izvjesna mogućnost da vlast naprave SDP, DF, Naša stranka, SBB i Stranka za BiH.

"Sve to na principima SDP-a. SBB je poželjan i moguć partner i ne spada u grupu stranaka sa kojima ne želimo koalirati." Govoreći o Bh. bloku, Nikšić je poručio da će on opstati bez obzira na sve.

"Bh. blok će postojati i ako neka partija izađe iz njega, a druge ostanu. Razmatrali smo i tu varijantu, da neko može izaći. Postoji i otvaranje mogućnosti da se Bh. bloku pridruže i neke druge stranke. Ipak, nije prirodno da odete u vlast i ostanete u Bh. bloku. Ako se to desi, to je odluka nekog drugog, a ne nas. Bh. blok će ostati i opstati", zaključio je Nikšić.