Štrajk u ponedjeljak
48

Propali pregovori: Vlada KS nema dodatnih 31 milion KM za veće plate zdravstvenih radnika

A. P.
Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo 2. septembra od 7:30 sati kreće u štrajk, potvrdili su danas na obraćanju novinarima u Domu zdravlja Vrazova.
Tačna spoticanja, kako je danas rečeno, Granski kolektivni ugovor koji nije potpisan od 7. februara prošle godine te borba za veći koeficijent, odnosno veće plate. Vlada KS im je jučer ponudila da potpišu ono što već imaju, odnosno nisu pristali na povećanje najniže satnice niti izmjene koeficijenata, a ponudili su im da 20. marta 2020. godine pregovaraju o toj temi.

Kako je istakao Amel Kovačević, ministar finansija Kantona Sarajevo, Vlada nije u prilici da u budžetu za 2020. godinu osigura dodatna sredstva od 31 milion KM na godišnjem nivou za isplatu ličnih primanja zdravstvenih radnika, što je njihov suštinski zahtjev.

"U ovom trenutku smo dovedeni u situaciju da štrajk počinje jer se kompromisno rješenje nije moglo postići", poručio je ministar te dodao: "Znajući da su prethodne vlade imale društveni dijalog sa sindikatima desile su se značajne promjene, te cijeneći bitnost jednog od najznačajnijih segmenata kad je u pitanju kvalitet života, moramo priznati da nažalost kvaliteta usluga nije u korelaciji sa povećanjem primanja koja su se desila u prethodnom periodu. Mi smo u ovoj fazi spremni da radimo kako bismo imali zadovoljnog pacijenta i građanina kad je u pitanju zdravstvena zaštita".

Mehmed Kulić, v. d. generalnog direktora Doma zdravlja Kantona Sarajevo poručio je da su pravovremeno i prema zakonskim odrednicama potpisali sporazum sa sindikatom i po njemu tačno utvrdili kako će se pružati zdravstvene usluge tokom štrajka.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Tu su navedeni svi poslovi iz raznih oblasti za koje se ne smije prekidati rad zdravstvenih radnika. To se odnosi taksativno na porodičnu medicinu, stomatološku djelatnost, fizijatrijsku, propisivanje lijekova za hronične terapije, vakcinaciju, sistematske preglede vulnerabilnih struktura društva kao što su djeca, predškolski uzrast... Većinu tih sistematskih pregleda smo uspjeli obaviti u proteklom periodu, a ostalo ćemo rješavati u toku", poručio je Kulić.

Istakao je da građani nemaju razloga za bojazan kad je riječ o uslugama koje zdravstveni radnici trebaju pružiti, a to se posebno odnosi na urgentna stanja u medicini, bez obzira o kojem urgentnom stanju se radi, da li je to iz internističke, hirurške oblasti, bilo kakvih udesa, infarkta, plućnih, abdominalnih i drugih oboljenja.

"Građani mogu biti spokojni i u vrijeme trajanja štrajka sve ove usluge će biti adekvatno pružene", kazao je Kulić.

Ministrica zdravstva Amela Sofić istakla je da razumiju zahtjeve Sindikata i da im je žao što nisu postigli dogovor, ali da novca za povećanje plata nema.

"Nudili smo kolektivni ugovor u kojem su bila sadržana sva njihova dosadašnja prava, uključujući i povećanje plata od 30 posto koje su dogovorili prošle godine. Važno je istaći da smo mi sredstva koja oni sad traže usmjerili u poboljšanje zdravstvene zaštite, programe liječenja teško oboljele djece, invalida, u inostranstvu i ove godine zapošljavamo 336 novih radnika i 130 sljedeće godine. To su sve zdravstveni radnici koji trebaju rasteretiti rad postojećih radnika, da budu dostupniji pacijentima, da smanjimo liste čekanja i povećamo standarde broja zdravstvenih radnika po broju stanovnika u našem kantonu. U ovom momentu smo se usmjerili prema pacijentu", kazala je Sofić.