Predložen Cikotić
52

Propala Izetbegovićeva "ideja" o ministru sigurnosti iz Krajine "koji osjeća kako je njima"

Dž. L.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iako je lider Stranke Demokratske Akcije (SDA) Bakir Izetbegović ranije najavljivao da bi za ministra sigurnosti BiH mogao biti predložen čovjek iz Krajine koji razumije "kako je tamo njima", ipak je prevagnula odluka da to bude iskusni kadar Selmo Cikotić.
Vijest iz centrale stranke da bi Cikotić mogao preuzeti poziciju na koju je Fahrudin Radončić dao ostavku početkom mjeseca, čini se da nije baš mnogo naljutila političare iz Krajine, ali jeste sigurno Krajišnike. Tome svjedoče i današnji naslovi u lokalnim medijima.

Podsjetimo da je Izetbegović izjavio da će predložiti nekoga iz Krajine na upražnjeno mjesto državnog ministra sigurnosti jer, kako je kazao, samo čovjek iz tog dijela BiH može razumjeti dimenzije problema migrantske krize koja najteže pogađa Unsko-sanski kanton.

"Sve su to ljudi koji mogu raditi taj posao. Ali ima ideja da to bude Krajišnik koji osjeća kako je to njima i da se fokusira na problem u Krajini koji stvaraju migranti", riječi su Izetbegovića.

Protekle dvije sedmice iz centrale SDA, ali i Kantonalnog odbora SDA USK-a nije se mnogo govorilo o mogućim kandidatima. Špekulisalo se da bi predsjednik SDA Sanski Most Asim Kamber mogao biti jedan od kandidata, što se nije ispostavilo kao tačno, ali ni Izetbegovićeve riječi da će biti predložen neko iz Krajine.

Kadrovska komisija SDA odlučila se za Cikotića koji je već bio član Vijeća ministara BiH u periodu od 2007. do 2012. godine kada je bio ministar odbrane BiH.

Analizirajući izjavu Izetbegovića, nagađalo se da bi ministarska pozicija mogla pripasti i gradonačelniku Bihaća Šuhretu Fazliću. On je odmah izjavio da mu je važno samo da se pozicija popuni što prije, što je i sada potvrdio za portal Klix.ba.

"Meni je važno da imamo ministra. Najgora je situacija kada nema ministra. Važno je da on ima koncepciju, da zna šta će raditi, da može dobiti podršku u Vijeću ministara BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH. Profesionalno i ljudski, mislim da je dobar kandidat", prokomentarisao je Fazlić kandidata Cikotića.

Na pitanje zašto se uopšte govorilo o kandidatu iz Krajine kada niko nije predložen, Fazlić nam odgovara: "Krajina, nije Krajina. To ne želim komentarisati. Ovdje je nekakav fokus problema trenutno, pa možda je to razlog zašto se spominjala Krajina. Mi ovdje želimo da nemamo praznine, da možemo raditi i sarađivati s Federacijom BiH i RS-om, sa okolnim državama... Želimo da ministar radi, da shvatio da su migranti sigurnosno pitanje broj jedan, da su u tome svemu najugroženiji Bihać i Velika Kladuša te da zna da je Bihać dio BiH. Ako to bude znao, mi smo sretni i zadovoljni".

Dok saga o krajiškom ministru sigurnosti BiH pada u vodu, već se otvaraju nove priče zašto Cikotić ne može biti ministar sigurnosti BiH.

Među prvima se jučer oglasio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je kazao da sa Cikotićem "naprosto ima mnogo problema". Danas je to Hrvatski Medijski Servis koji je u opširnoj analizi povezao Cikotića sa ratnim zločinima i protjerivanjem hrvatskog stanovništva.

"On se nedavno oglasio s nekim novim zbornikom koji je autor u kojem se veoma loše konotira srpski narod i ocjenjuje se kao agresorski. Vidjet ćemo na koji način ćemo se odnositi prema tome", rekao je Dodik.

Danas se oglasila i Koordinacije udruga HVO HB Bugojna kazavši da ne prihvata kandidaturu Cikotića kojom se neko "ruga hrvatskim žrtvama".

Inače, Fahrudin Radončić 2. juna je podnio ostavku kazavši da su se pojavile političke razlike u odnosu na strateška pitanja unutar BiH.