Januar, a snijega nema
0

Propada li zimska turistička sezona?

Piše: T. Sekulić
Igman (Foto: BHski.ba)
Igman (Foto: BHski.ba)
Na planinama u Bosni i Hercegovini u januaru je mnogo manje skijaša i ljubitelja zimskih radosti, a glavni krivci za to su visoke temperature i nedostatak snijega. Zimska sezona na Vlašiću je propala, tvrdi direktor preduzeća Vlašić SKI Goran Šarić, dok se u ZOI-ju i Olimpijskom centru Jahorina nadaju da će se uskoro zabijeliti padine Bjelašnice, Igmana i Jahorine. Zbog nedostatka snijega u pitanju je i sezona na Kupresu.

Nedostatak snijega uzrokovao je velike probleme skijaškim centrima u Bosni i Hercegovini. Visoke temperature onemogućavaju čak i proizvodnju vještačkog snijega, tako da su skijaši prinuđeni da, umjesto omiljenog zimskog sporta, šetaju i uživaju u svježem zraku.

Topovi za vještačko osnježivanje ne pomažu

"Pokušavali smo navlačiti snijeg sa onih staza gdje ga je bilo više. Međutim, visoke temperature onemogućuju proizvodnju vještačkog snijega, tako da nema uslova za skijanje. Trenutno su otvorena dva ski lifta na Igmanu, ali to je uglavnom namijenjeno za ski klubove", kazala je za Sarajevo-x.com Muamera Šehić, glasnogovornica preduzeća ZOI'84.

Ona je istakla i to da su pokušavali tokom noći, kad su temperature niže, vještačko osnježivanje padina, no posljednjih dana temperatura je nula, ili iznad nule, tako da nije moguće proizvoditi vještački snijeg.

Ipak, Šehićeva tvrdi da se još ne može govoriti o tome da je sezona propala.

"Rano je govoriti o tome. Nadamo se da će do kraja raspusta, kada je i najveći broj posjetitelja, pasti snijeg. A, čim se temperature spuste ispod nule počet ćemo s vještačkim osnježivanjem", istakla je glasnogovornica ZOI-ja, dodavši da na Igmanu i na Bjelašnici ima posjetitelja, koji vrijeme provode uglavnom šetajući, dok djeca uživaju u zimskim čarolijama sanjkajući se.

Sezona još nije propala

Ni na Jahorini nije ništa bolja situacija. Visina snijega iznosi 13 centimetara zbog čega su skijaši zamoljeni da zbog nedostatka snijega skijaju sa velikim oprezom i isključivo na označenim stazama.

"U funkciji je lift Poljice i šestosjed Ogorjelica I. Uslovi za skijanje nisu zadovoljavajući, ali ne možemo još govoriti o tome da je sezona propala. Nadamo se snijegu u narednih nekoliko dana", istakli su za Sarajevo-x.com iz Olimpijskog centra Jahorina.

Goran Šarić, direktor preduzeća Vlašić SKI, kazao je da je zimska sezona na Vlašiću već propala, te smatra da se isto može reći i za sve planine.

"Mnogo je manje turista, koji dolaze uglavnom iz Hrvatske. Zbog nedostatka snijega propala je cjelokupna turistička sezona u BiH", naglasio je Šarić.

Meteorolozi ne najavljuju snijeg

Zbog nedostatka snijega situcija nije zadovoljavajuća ni na skijaškim stazama Kupreške visoravni.

Ni prognoze meteorologa nisu ohrabrjuće. Kako saznajemo u Federalnom hidrometeorološkom zavodu obilnije snježne padavine se ne očekuju do kraja sedmice.