{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pronađeni ostaci žrtava iz Višegrada

S
10.8.2010. u 15:26
0
8
Pronađeni ostaci žrtava iz Višegrada
0
Pronađeni ostaci žrtava iz Višegrada
Foto: Arhiv
U jezeru Perućac do sada su pronađeni posmrtni ostaci žrtava iz Višegrada, dok se za ostacima žrtava s Kosova još uvijek traga, javio je BIRN - Justice Report.
Institut za nestale osobe BiH od 19. jula ove godine vrši pretraživanje jezera Perućac, u blizini Višegrada, gdje je do sada pronađeno oko 60 nekompletnih posmrtnih ostataka žrtava s područja ove općine.

“Svi su oni bačeni u Višegradu ili nekoliko kilometara dalje, u Muhićima i Kurtalićima, gdje su ubijeni. Potom ih je Drina nosila nizvodno, sve do hidroelektrane ‘Bajina Bašta’. Tijela su ostajala na lijevoj i desnoj obali jezera, zastajala zakačena za grane i ostajala u plitkom mulju i pijesku”, kazao je za Justice Report Amor Mašović, predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe.

Mašović je potvrdio da su se timu Instituta u ponedjeljak, 9. augusta, pridružili i predstavnici komisija za nestala lica iz Srbije i s Kosova, koji su zajedno s njima obišli oko osam kilometara desne obale Perućca.

Naime, 2001. godine je na području jezera Perućac pronađena hladnjača s više desetina leševa kosovskih Albanaca, koji su potom ekshumirani 2003. godine. Prilikom pronalaska ostataka hladnjače utvrđeno je da su vrata bila otvorena, te postoji sumnja da je jedan dio tijela još uvijek u jezeru.

“Jučer su ronioci pronašli šasiju kamiona, ali nije bilo nikakvih tijela. Spustili su se i u podnožje brane kod Bajine Bašte, ali još nisam dobio informaciju da li su nešto pronašli, još uvijek čekam tu informaciju iz Beograda”, dodao je Mašović.

Prema njegovom kazivanju, tim Instituta će iskoristiti sniženi nivo jezera Perućac, dok traje remont na hidroelektrani “Bajina Bašta”, te će pretraživanje ovog terena trajati sve dok se jezero ne vrati na prijašnji nivo.

Mašović je napomenuo da se na terenu susreću s brojnim problemima, među kojima su najveći odronjavanje obale jezera, mnogobrojna minska polja, te pojedinačni incidenti.

Desetak dana nakon što su počeli s pretraživanjem Perućca, na istražioce Instituta neko je pucao iz pravca višegradskog sela Blace. Uviđaj je odmah izvršen, a počinioci još uvijek nisu pronađeni.

Prema presudama Tribunala u Haagu, na području Višegrada je u maju 1992. godine počela jedna od “najzloglasnijih kampanja protjerivanja Bošnjaka”, te je u roku od mjesec dana na stotine muškaraca, žena i djece pobijeno na raznim mostovima i bačeno u rijeku Drinu.

Za zločine na području Višegrada ovaj sud je na 15 godina zatvora osudio Mitra Vasiljevića, bivšeg pripadnika paravojne jedinice “Beli orlovi”, dok je Milan Lukić, bivši vođa te jedinice, nepravosnažno osuđen na kaznu doživotnog, a Sredoje Lukić na 30 godina zatvora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: